Turism Oltenia

Trimis la data: 2010-04-14
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.05 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai Danila
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Turismul montan. Muntii Carpati incadreaza regiunea Oltenia in partea de nord si nord-vest, unde sunt traversati de fluviul Dunarea. Cele mai frumoase zone montane din Oltenia sunt localizate in judetele Gorj, Valcea si Mehedinti. Zona montana Gorj cuprinde trei lanturi muntoase principale: lantul Muntilor Parang cu cel mai inalt varf din Oltenia- Parangu Mare (2519 m.); acest lant totalizeaza 14 varfuri cu inaltimi peste 2000 metri si o minunata salba de lacuri glaciare ; Muntii Godeanu cu cel mai inalt varf - Varful Gugu (2291 m.); lantul Muntilor Valcan cu cel mai inalt varf Oslea (1946 m.).
In judetul Gorj exista mai mult de 25 rute turistice alpine pedestre, inclusiv doua rute europene de lung parcurs pedestru (E3 si E7), trei zone pe care se practica alpinismul si escalada (Cheile Sohodolului - Runcu, Cheile Galbenului - Baia de Fier si Cheile Oltetului - Polovragi), cinci zone speologice ce reprezinta cel mai mare potential speologic din Romania avand peste 2.000 de pesteri, o statiune de schi (Ranca) precum si zone pentru vanatoare si pescuit, toate reprezentand atractii pentru un mare numar de turisti in fiecare an.

Aceste localitati sunt cuprinse in oferta turistica a unor importanti tur-operatori din tara si strainatate , dar capacitatile de cazare si serviciile sunt inca limitate. Zonele Cerna - Valea Mare, Baia de Fier, Lainici, au de asemenea potential turistic, dar infrastructura este slab dezvoltata pentru moment.

In judetul Valcea muntii ating altitudini de peste 2400 m. Principalele lanturi muntoase sunt Muntii Capatanii, Muntii Lotrului, Muntii Fagaras. Se remarca statiunile balneo-climaterice de pe Valea Oltului - Calimanesti, Caciulata, Baile Olanesti, Voineasa - pe raul Lotru si zona Buila -Vanturarita. Valea Lotru este una dintre cele mai putin poluate zone din tara (declarata ca zona cu poluare de nivel 0). Parcul national Cozia - cu o suprafata de 17000 ha este unul dintre cele mai frumoase din tara.

In Mehedinti principalele lanturi muntoase sunt Muntii Cerna si Muntii Mehedinti, atingand altitudini de peste 1500 m. Aceasta zona cuprinde parcul national Domogled -Valea Cerna ce se intinde pe o suprafata de 60.000 hectare, intre judetele Mehedinti, Gorj si Caras Severin si parcul natural Portile de Fier, cu o suprafata totala de 115.000 hectare, in judetele Mehedinti si Caras Severin.

Turismul pentru vanatoare si pescuit reprezinta o posibilitate de valorificare a resurselor regiunii. Vanatoarea se poate practica in padurile Olteniei cu aprobare din partea Directiei Silvice din judetul respectiv, in perioadele permise prin lege si in padurile ce nu fac parte din zonele protejate prin lege.O atractie turistica deosebita o reprezinta lumea pesterilor subterane, unele deschise turismului, iar altele avand statut de rezervatii naturale.

In Romania exista peste 12.000 pesteri, reprezentand unul din cele mai bogate patrimonii speologice din Europa. Aceste pesteri au fost studiate in cadrul unor expeditii internationale datorita structurii lor minerale specifice, florei si faunei. Pestera Topolnita, din judetul Mehedinti, avand o lungime de 10.700 metri si galerii intinse pe patru etaje, este una dintre cele mai faimoase pesteri din Oltenia. Pestera Izverna, localizata de asemenea in judetul Mehedinti, este una dintre cele mai renumite pesteri din Europa pentru practicarea speologiei subacvatice si a fost filmata de Jacques Yves Cousteau in sectiunea 'Explorari ale secolului XX' din filmul Muzeului Smithsonian din Washington.

Pestera Muierilor din Baia de Fier - Gorj , datorita frumusetii sale a fost prima pestera electrificata din Romania si impreuna cu pestera Polovragi, sunt singurele pesteri amenajate si introduse in marele circuit turistic. Pestera Liliecilor este renumita pentru numarul mare de specii si exemplare de lilieci si chiar daca unele dintre ele au disparut in ultimii ani , inca mai detine peste 30 de specii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.