Turism in judetul Harghita

Trimis la data: 2010-01-18
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 1650
Autor: Kinguci22
Dimensiune: 572kb
Voturi: 31
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Județul Harghita este situat în partea centrală a României suprapusă grupei centrale a Carpaților Orientali și bazinelor depresionare Giurgeu și Ciuc. Este limitată de județele: Suceava (nord), Neamț, Bacău (est), Covasna, Brașov (sud), Mureș (vest). Între aceste limite are suprafața de 6639 kmp (2,8% din teritoriul României) și o populație de 342000 locuitori din care majoritatea sunt maghiari(85%).
Relieful este format din munții ce aparțing grupei centrale a Carpaților Orientali: Munții Giurgiului - 1545 m, Hășmas (Vf. Hășmașu Mare - 1793 m), Ciucului - 1490 m, Bistriței - toate aflate la est de depresiunile Giurgeu și Ciuc.

La nord-vest se află Munții Călimani - (Vf. Pietrosu Călimanilor - 2100 m) iar în vest Munții Gurghiului - 1777 m, Harghitei (Vf. Mădăraș-Harghita - 1801 m). Sunt prezente și unele formațiuni deluroase ce aparțin de Subcarpații Transilvaniei și Podișul Târnavelor. De asemenea sunt prezente și o serie de depresiuni de dimensiuni reduse cum ar fi: Bilbor, Borsec, Uz, Casin.

Clima și hidrografia
Clima se diferențiează în funcție de relief depresiunile Giurgeu și Ciuc fiind renumite pentru climatul rece mai ales iarna cu geruri cumplite și peste 160 de zile cu îngheț pe an. Sunt frecvente inversiunile termice. Verile sunt călduroase iar precipitațiile se înscriu în limite normale (600-700 mm în arealele mai joase și 1200 mm în munți).

Vânturile dominante sunt cele din vest, nord-est și nord-vest. Clima este caracteristica zonelor intramontane, cu ierni geroase, de durată mai lungă și veri relativ calde.

De altfel, datorită frecvențelor temperaturi minime înregistrate în perioada anului în localitățile Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Toplița și mai ales Joseni, acestea sunt cunoscute ca "Polul românesc al frigului". Numărul zilelor de îngheț ajunge, în medie anual, la 160. Sunt frecvente înghețurile târzii de primăvară (uneori chiar și în lunile mai-iunie) și cele timpurii de toamnă, începând chiar din septembrie.

Hidrografia este tributară în principal râurilor Mureș și Olt - ambele avându-și izvoarele în județul Harghita, mai exact în Munții Hășmașu Mare. Oltul curge spre sud colectând afluenți de dimensiuni mici cum ar fi: Lunca Mare, Mădărașu Mare, Sipot, Parâu Mare, Frumoasa, Delnița, Cozmeni, Tușnad iar Mureșul cu o direcție inițială spre nord colectează pârâurile Ditrău, Jolotca, Toplița, Călimanel, Borzont, Șumuleu Mare, Gălăuțaș. În vestul județului sunt prezente râurile Târnava Mare (cu afluenții Vărșag, Șicasău, Cireșeni), Târnava Mică (cu afluenții Creanga Mare, Corund). Alte râuri în județ sunt: Trotuș, Uz, Casin, Varghiș, Homorod, Bicaz, Neagra.

Lacurile naturale sunt deosebit de renumite și unice în felul lor: lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică din Europa fiind format în craterul unui fost vulcan iar Lacul Roșu este un lac de baraj natural format prin surparea unui pinten montan în 1837 care a barat cursul unui râu, în spatele blocajului formându-se lacul. În județ sunt prezente și apele minerale într-o mare varietate de sortimente acest lucru alături de prezenta mofetelor favorizând și dezvoltarea stațiunilor din județ.

Prezentarea generală a orașului Miercurea Ciuc
Situat la punctul de întânlire a pitoreștilor depresiuni ale Ciucului de Jos și de Sus, Miercurea-Ciuc este orașul reședința al județului Harghita. Pe teritoriul acestuia omul s-a stabilit înca din epoca bronzului, continuându-și neîntrerupt existența.

Datorită așezării sale geografice, orașul s-a dezvoltat ca centru economic și cultural al acestei regiuni spre care gravitează localitățile din împrejurimi. Primul document păstrat, care atesta existența sa ca oraș datează din anul 1558. Șumuleul, azi un cartier al orașului este consemnat înca din 1332 într-un registru de dijme papale. Orașul a jucat un important rol de apărare, prin cetatea Miko, construită aici de capetenia de scaun între anii 1611-1621.

Monumentele de arhitecturî Complexul baroc de la Șumuleu și Cetatea Miko prezintă importantă nu numai prin particularitățile de construcție ci și din punctul de vedere al istoriei locale. Muzeul, amenajat în cetate, deține cele mai importante obiecte arheologice, etnografice și de arta populară din împrejurimi.

Crestăturile pastorești cu motive liniare, colecția de cusături ceangăiești, copiile în miniatura ale covoarelor, ale modelelor precum și numărul mare de maiuri și lazi pentru provizii suscita interesul vizitatorilor. La Șumuleu poate fi vizitată colecția particulară a lui Gal Ferenc, în timp ce la Jigodin, un alt cartier al orașului, se află casa natală și importantă colecție de picturi aparținând lui Nagy Imre.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.