Turism international

Trimis la data: 2011-07-18
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 234
Autor: Manuela.laszlo
Dimensiune: 3774kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Regatul Belgiei este o tara in Europa de Vest. Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene si gazduieste majoritatea institutiilor acesteia precum si alte institutii internationale importante, inclusiv OTAN. Belgia ocupa un teritoriu de 30.528 kmAC si are o populatie de aproximativ 10,5 milioane de locuitori. Belgia se invecineaza la nord cu Olanda si cu Marea Nordului, la est, cu Germania si Luxemburg iar in sud si sud-vest, cu Franta. Impreuna cu Olanda si Luxemburg, aceasta tara formeaza Tarile de Jos.
Belgia este situata pe frontiera ce divide Europa germanica de Europa latina iar cele doua mari regiuni ale tarii marcheaza acest lucru. Regiunea de limba neerlandeza Flamanda, situata in jumatatea de nord a tarii, are 58% din populatie, iar regiunea de limba franceza Valonia, situata in jumatatea de sud, are 32% din populatie.

Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingva, este o enclava majoritar francofona situata in Regiunea Flamanda, dar in apropiere de frontiera cu Regiunea Valona si are 10% din populatie. O mica comunitate germanofona exista in estul Valoniei.

Diversitatea lingvistica si conflictele politice si culturale asociate acesteia sunt reflectate in istoria politica si in sistemul complex de guvernare.

Numele "Belgia" este derivat din numele provinciei romane Gallia Belgica, situata in extremitatea nordica a Galiei, locuita initial de catre belgi, un amestec de popoare celtice si germanice. Acestia sunt mentionati de catre Iulius Cezar in Commentarii de Bello Gallico, numindu-i drept cei mai puternici dintre gali: "Horum omnium fortissimi sunt Belgae".

Teritoriul Belgiei are o intindere de 30.528 kmAC si se imparte din punct de vedere geografic in trei regiuni: campia costiera in nord-vest, platoul central si tinuturile muntoase ale Ardenilor din sud-est. Urmand exemplu Tarilor de Jos, in campia costiera au fost amenajate poldere ce au permis recuperarea unor teritorii din Marea Nordului, insa procentajul acestora este foarte mic.

Platoul central este o vale fertila iar tinutul muntos este o vale stancoasa acoperita de paduri care se intind pana in nordul Frantei. Aici se gaseste Signal de Botrange, cel mai inalt punct al tarii, ridicandu-se la 694 metri fata de nivelul marii. Principale fluvii sunt Escaut si Meuse.

Climatul este temperat cu influente maritime puternice, cu precipitatii importante pe tot parcursul anului. Temperaturile medii lunare variaza intre 3ºC in ianuarie si 18ºC in iulie, iar precipitatiile medii variaza intre 51 mm in februarie si 78 mm in iulie.

Belgia detine trei principale regiuni fiziografice: campia, platoul central si Muntii Ardeni.Campia se extinde de la 16 la 48 km in nord-vest. De-a lungul Marii Nordului, exista o portiune de pamant joasa formata, aproape in totalitate, din dune de nisip si "polderi". Acestia reprezinta o formatiune de pamant provenita din mare si protejata de diguri, care au fost concepute intre secolele XIII si XV. Ridicatura de pamant a campiei, fata de nivelul apei este de 20 de metri.

Platoul central este o zona usor curbata, irigata de un numar foarte mare de raulete si contine foarte multe vai fertile cu un sol aluvial bogat. Aici se mai gasesc pesteri si grote.
Muntii Ardeni reprezinta un platou impadurit, masurand 460 m lungime, si se extinde in sud-estul Belgiei si in nord-estul Frantei. Aici se afla Botrange, cel mai inalt pisc din Belgia, cu o inaltime de 694 m. Aceasta zona este pietroasa si are o agricultura foarte slab dezvoltata.

Belgia apare ca un mare amfiteatru cu altitudini ce scad pe directia SE-NV din Ardeni catre Marea Nordului. Se disting 2 mari regiuni cu conditii naturale diferite: Ardenii si regiunea de NV. Mai inalta, fomata din roci dure (sisturi cristaline, calcare, gresii), regiunea Ardeni (Ardennes) include masivul Ardeni propriu-zis (altitudinea maxima 694 m, Signal de Botrange), traversat de vai cu meandre adancite uneori cu 200-300 m, si platoul Condroz (altitudinea 200-300 m), fragmentat de culoarul Sambre-Meuse (altitudinea 100-150 m), vechi bazin carbonifer.

Regiunea de NV, mai joasa (sub 200 m), include unitati de relief alcatuite din roci moi (argile, nisipuri); podisurile Herve, Hesbaye, Brabant de S. Hainaut, colinele din Campine si Flandra si campia maritima flamanda, prelungita pe valea fluviului Escaut si presarata cu un cordon de dune in lungul tarmului Marii Nordului.
In Belgia s-au produs numeroase fenomene carstice, ocrotite in rezervatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.