Turism international in spatiul Europa Centrala

Trimis la data: 2011-03-08
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 7.65 / 10
Downloads: 10
Autor: Cristescu Andrei
Dimensiune: 1974kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fluxurile turistice presupun in primul rand o deplasare temporara a persoanelor in functie de dimensiunea cererii,de potentialul turistic,de distanta la care se gaseste, de accesibilitatea si de prestigiul pe care il detine regiunea de primire. Ele reprezinta expresia cea mai concreta a activitatii turistice. Evolutia numarului de turisti, la nivel mondial, a cunoscut cresteri semnificative, in ultimele doua decenii. In anul 1990, UNWTO inregistra 438 de milioane de sosiri ale turistilor internationali, numarul acestora a ajuns la 802 milioane si la peste 1 miliard de sosiri, in anul 2010. Criza economica mondiala, agravata de panica mondiala creata in jurul virusului gripal A(H1N1), au facut din anul 2009 unul din cele mai grei ani din sectorul turismului.
Pe plan mondial, sosirile turistice (2001-2006) au inregistrat descresteri, cel mai mult a fost afectat continentul american care a suferit o scadere de 6%, urmat de Asia de Sud (4,5%) si Orientul Mijlociu (descrestere de 2,5%). Europa a inregistrat o usoara crestere de 0,7%, dar si-a mentinut pozitia de lider in turismul mondial in ceea ce priveste sosirile internationale.

Europa a continuat sa fie destinatia principala si favorita a turistilor de pretutindeni, in prezent, Europa detine o pondere de cca. 52% din totalul turistilor internationali, iar, in valori absolute, numarul turistilor care au vizitat Europa a fost in crestere, de la un an la altul.

Urmatoarea regiune preferata de turisti este continentul asiatic care a inregistrat o scaderede 2% (181 milioane) in 2009 fata de anul 2008. In prezent, Asia si Pacific detine o pondere de 21% din totalul turistilor internationali. Continentul american a inregistrat o scadere a volumului fluxurilor turistice, numarul turistilor americani inregistrand un mare declin, in toate regiunile importante datorat in principal crizei economice si instabilitatii cauzate de atacurile teroriste.

In anul 2009, Africa este singura regiune din lume ce a inregistrat o crestere pozitiva de 3% a numarului de sosiri turisti internationali, 46 milioane. Iar in 2010 se preconizeaza o crestere de pana la 47 milioane turisti, avand in vedere ca Africa de Sud a fost gazda Campionatului Mondial de Fotbal FIFA 2010.

Europa Centrala, este una din regiunile preferate de turisti inregistrand valori pozitive, in crestere a numarului de turisti care au avut un un interes sporit pentru obiectivele turistice din aceasta parte a batranului continent.

Europa este cel mai vizitat continent, aici inregistrandu-se Až din numarul total al turistilor internationali de pe glob. Pe continental european se afla tarile cu cele mai multe sosiri de turisti si cu cele mai mari venituri din turism, cum ar fi indeosebi : Franta, Spania si Italia, care primesc anual intre 50.000.000 si 60.000.000 de turisti .
Alte tari cu turism dezvoltat sunt : Regatul Unit, Elvetia, Austria, Grecia, Germania, Portugalia, Cehia, Polonia, Ungaria, Olanda si Belgia ; Satele foarte mici (Andorra, San Marino, Monaco, de regula, ca principala sursa de venituri, turismul.

In Europa se remarca mai multe tipuri de turism:
- balneo - maritime;
- cultural - istoric;
- turism montan;
- sporturi de iarna.

Din pacate in 2010 Europa a inregistrat cele mai slabe rezultate in ceea ce priveste turismul, cu o crestere a numarului de turisti straini de doar 3%. Rezultatele sale au avut de suferit din cauza eruptiei vulcanului din Islanda si a incertitudinilor din jurul zonei euro.
Principalele tari turistice ale Europei Centrale au avut in general o crestere constanta a numarului de turisti, locul fruntas fiind ocupat de Germania care a ajuns la o cifra de 27 milioane de vizitatori in anul 2009, fiind urmata indeaproape de Austria.

Turismul practicat in aceste tari este in special cel cultural-istoric, de afaceri, montan, si bineinteles vacantele de odihna unde ca destinatie principala este Elvetia cu statiunile montane renumite la nivel mondial (Saint Moritz, Innsbruck), Alpii atat elvetieni cat si austrieci aduc anual milioane de turisti si o crestere semnificativa a economiei.

Marii emitatori de turisti catre Europa sunt tot tarile europene (Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, Olanda, Elvetia, Spania,tarile nordice) dar si SUA. Fluxurile turistice care au destinatia Europa sunt indreptate spre Europa de Sud si Meridionala care in 1997 au inregistrat 72 % din sosiri, 80 % din incasari.

Dupa cum reisese si din figura de mai sus, cea mai vizitata tara a Europei Centrale a fost Germania, cu peste 25 milioane de turisti, numarul acestora mentinand o crestere inca din 1990 in ciuda crizei economice. Germania este o tara cu una dintre cele mai dezvoltate industrii turistice, axata pe turismul cultural. Cele mai populare destinatii sunt Berlin, Munchen, Marea Baltica, Marea Nordului, Hamburg, Bremen etc.

Turismul in Germania a evoluat progresiv dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Obiectivele turistice variaza de la destinatii rurale pana la hoteluri de lux. Turismul rural este dezvoltat in sudul tarii, in landul Baden-Wurttemberg, acolo unde sunt plantate culturi ca vita-de-vie si pomi fructiferi. Turismul urban, respectiv, infloreste in centrele urbane de tipul orasului.

Cea mai renumita sarbatoare este Oktoberfest, festivalul berii, care aduna an de an mii de iubitori ai acestei bauturi. Turismul aduce venituri foarte mari Austriei. Cei mai multi turisti vin iarna pentru a face schi si alte sporturi de iarna in statiunile turistice din Alpi, special amenajate in acest scop. Conditiile naturale si amenajarile moderne fac posibila organizarea unor importante concursuri sportive de iarna, in 2009 inregistrandu-se circa 23 milioane de sosiri turistice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.