Turism si dezvoltare regionala

Trimis la data: 2013-06-09
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 8.54 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana maria
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Societatea romaneasca se afla intr-un proces de schimbare in care toate elementele de ordin economic, social, politic, civic au cunoscut o noua dinamica in incercarea de adaptare la conditiile prezente.
In aceasta transformare nu se poate face abstractie de sistemul administratiei publice din tara noastra, de celelalte institutii care contribuie la dezvoltarea Romaniei. Necesitatea introducerii unei dimensiuni manageriale, a profesionalismului in acest domeniu este motivata si de dorinta tarii noastre de a se alinia standardelor europene, in vederea integrarii in U.E.
Pornind de la premisa ca o integrare a regiunilor este mai eficienta si mai realista decat integrarea la nivel national, Romania trebuie sa valorifice aceasta oportunitate, adaptandu-si capacitatile institutionale, mobilizand factorii politici, coordonand nivelele de decizie, si nu in ultimul rand incurajand participarea si implicarea civica. Dezvoltarea regionala, depinde astfel direct de catre acesti factori.Experienta U.E. in domeniul polticilor de dezvoltare regionala este destul de vasta, incepand inca de la crearea Comunitatii Europene in 1957.

In ceea ce ne priveste, suntem abia la patru ani de la promulgarea Legii Dezvoltarii Regionale in Romania si la trei ani de la infiintarea Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala. In acest context, se impune dezvoltarea si consolidarea intregului ansamblu de activitati in domeniul dezvoltarii regionale. Definirea conceptelor In consecinta, in ceea ce urmeaza, voi incerca o definire clara a unor concepte ca: regiune, regionalism, politici de dezvoltare regionala, descentralizare, dezvoltare durabila, management strategic si teritorial, instrumente de planificare, instrumente financiare. Desigur, pentru a evita inchiderea intr-un cadru descriptiv si abstract, voi incerca o abordare analitica a acestui demers, incadrand fiecare concept in sfera sa de utilizare, alaturi de exemplele de rigoare.

Nu in ultimul rand voi incerca o definire a acestor concepte atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivelul tarii noastre, in limita experientei si structurilor care exista in prezent.
In ultima perioada de timp, ca o consecinta fireasca a cresterii importantei regiunilor, se discuta din ce in ce mai mult despre o "Europa a regiunilor", subliniindu-se faptul ca regiunea reprezinta "mai mult decat un simplu nivel intermediar intre nivelul statal si autoritatile locale", devenind, alaturi de state si localitati, al treilea punct al triunghiului in care se dezvolta procesul de integrare europeana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.