Turismul - notiuni generale

Trimis la data: 2015-03-12 Materia: Turism Nivel: Facultate Pagini: 102 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Horia_G Dimensiune: 165kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Resursele turistice reprezinta totalitatea elementelor atractive ale unui teritoriu, indiferent de originea lor si de relatiile dintre ele. Este una dintre categoriile de baza ale turismului, stand la baza aparitiei si dezvoltarii fenomenului turistic, a carui "materie prima" se constituie. Ele determina marimea, intensitatea si diversitatea fluxurilor turistice, respectiv valoarea nemijlocita a consumului turistic si, prin aceasta, a eficientei economice. Se deosebesc doua grupe majore de obiective ce compun fondul turistic, si anume, cele apartinand cadrului natural - resursele turistice naturale, si cele de provenienta antropica - resursele turistice antropice.

Resursele turistice naturale reprezinta componente ale mediului care prin natura, calitatea si specificul lor sint recunoscute de turism si valorificate prin acesta: elementele geomorfologice, climatologice, hidrologice, floristice si faunistice, peisaje, substante minerale balneare si alti factori.
Conditiile naturale reprezinta un element multifunctional in peisaj: elementele naturii reprezinta obiectele importante ale potentialului turistic, natura ofera tuturor activitatilor turistice mediul pentru desfasurare, de asemenea, conditiile naturale determina aparitia la turisti a motivatiilor de deplasare.

Natura are o implicare variata in turism, de la o participare simbolica, greu sesizabila, la una complexa, polivalenta, devenind, prin intermediul componentelor proprii, un obiectiv propriu zis.
Exploatarea economica, a cadrului natural, prin intermediul turismului, are diverse forme. Insa, indiferent de formele de exploatare, toate ele au ca scop principal - satisfacerea cerintelor turistilor. Avand in vedere, ca preferintele masei de vizitatori sunt extrem de variate, rezulta ca gama de exprimare a participarii cadrului natural va fi asemanatoare. Astfel, o mare parte dintre turisti proveniti din mediul urban, stresant, prefera o natura nemodificata si exotica.

Dar, pentru a ajunge si patrunde in aceste locuri, pentru a-i admira valentele in deplina securitate si confort este nevoie, in primul rand, de cai de acces moderne. Construirea acestora, inseamna o prima modificare de proportii a cadrului natural.
Pe de alta parte, exista numeroase componente ale cadrului natural, care in stare bruta sunt inaccesibile turistilor de rand, unde punerea in valoare a resursei atractive inseamna interventii de amploare in chiar structura obiectivului (amenajarea pesterilor, cheilor). Strategia unor astfel de actiuni, ramane cea a neafectarii (sau a modificarii minime) a trasaturilor initiale ale peisajului, cu asigurarea unui echilibru dinamic, menit a proteja si conserva obiectivul.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.