Turismul in Carpatii Meridionali

Trimis la data: 2015-04-01
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu_F
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
S-a impamantenit din ce in ce mai mult, in ultimii ani, ideea de a "schimba aerul". Toti ne grabim sa mergem in concediu la munte sau la mare, in circuit pe trasee montane. Ne ducem sa ne odihnim, sa vizitam obiective turistice, sa ne bronzam, sa facem ascensiuni, sa ne tratam in statiuni etc. De cele mai multe ori, schimbarea decorului, a "aerului", a ritmului de viata ne odihneste, ne stimuleaza, ne fortifica. In unele situatii, aceste evadari au efect negativ asupra starii de sanatate. Si iata cum resursele bioclimatice ale unei regiuni capata din ce in ce mai mare importanta, prin efectele climato-terapeutice a elementelor climatice si prin valorificare in scopuri de agrement si recreere a acestora. Turismul, tratamentul si odihna intr-un mediu deosebit de cel de acasa si de la locul de munca, iarna sau vara, au devenit o permanenta preocupare pentru noi toti.
Dezvoltarea retelei de statiuni climatice si balneo-climatice din Carpatii Meridionali, extinderea traseelor turistice cu cabane permanente sau temporare, amenajarea unor complexe sportive pentru practicarea sporturilor de iarna s-au bazat pe inventarierea resurselor climatice si bioclimatice a acestei regiuni. La aceasta se adauga cunoastrea de ape minerale, a peisajului, forma reliefului, vegetatia, a factorilor economici (cai de acces, distante de orase etc.). Importante sunt si cunoasterea ionizarii aerului si, in special, a ionizarii negative, a aerosolilor, a puritatii aerului.

O parte dintre acesti factori naturali au fost studiati in lucrari, incepand cu cea aparuta in 1906 sub semnatura doctorului Alexandru Saabner Tuduri, intitulata "Apele minerale si statiunile climatice din Romania". In continuare au aparut o serie de lucrari referitoare la problemele legate de rezervele de ape minerale. Problema influentei elementelor meteorologice si climatice asupra organismului uman, precum si asupra activitatii turistice in ansamblu a constituit un subiect de cercetare in care s-au implicat atat medicii balneoclimatologi, cat si geografii.

Nicolae Topor, cu lucrarea sa "Meteorologie turistica" inaugureaza seria acestor lucrari. Au urmat o serie de autori consacrati in acest domeniu, printre care amintim pe Ion Stancescu cu lucrarea "Meteorologie si drumetie".Mai putina atentie a fost acordata analizei resurselor bioclimatice a unor regiuni concrete, precum si a statiunilor climaterice. Date sumare despre aceasta problema se gasesc in majoritatea lucrarilor de clima. Printre cei care au incercat sa dezvolte aceasta problema, de o importanta practica deosebita, enumeram:

Ion Farcas si colaboratorii sai cu articolul "Harta climato-turistica a R. P. Romana" aparut in revista Studia Universitas, la care se adauga articolul "Indicele climato-turistic". O contributie deosebit de importanta in abordarea problemelor legate de bioclima o are Elena Teodoreanu cu lucrarea "Bioclima statiunilor balneoclimaterice din Romania", care a constituit un suport teoretico-metodologic important pentru elaborarea lucrarii de fata. La aceste lucrari se adauga si cele publicate de Stoicescu Constantin, cum este lucrarea "Factorii naturali de cura din principalele statiuni balneoclimaterice din Romania", in care se abordeaza si factorul bioclima.

Mult mai abordate au fost, in schimb, problemele legate de clima Carpatilor Meridionali despre care s-au scris o serie de lucrari si articole dintre care amintim: "Clima Bucegilor" de Mihai St. Stoenescu, "Clima culoarului Rucar-Bran" de Elena Teodoreanu, articolele "Variatia altitudinala a principalilor parametri climatici din zona Balea-Capra din Masivul Faragas" de Dumitru Tastea, "Particularitatile microclimatice ale statiunilor din Parcul National Retezat" de Ioan Farcas, "Cateva caracteristici climatice ale zonei Muntele Mic-Tarcu" de Raluca si Alexandru Sabau, care au constituit un valoros material pentru elaborarea lucrarii de fata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.