Turismul in raionul Straseni Moldova

Trimis la data: 2015-12-07
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: gheorghe_93
Dimensiune: 4641kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Denumirea raionului Straseni provine de la orasul-resedinta Straseni, care se afla la 23 km de Chisinau, pe un teren cu relief deluros, impadurit. Raionul Straseni este situat in partea de centru a Republicii Moldova. Este constituit in noiembrie 1940. Relieful e deluros accidentat, inclinat de la nord-vest spre sud-est sectionat de vai si riulete. Predomina solurile de cernoziom si cenusii de padure. Pe teritoriul raionului curg: riul Bic (155 km), pe cursul caruia se afla lacul de acumulare Ghidighici, Ichel (98 km), Isnovat (59 km).
Pe teritoriul raionului, nu departe de satul Scoreni, se afla stejarul lui Stefan cel Mare (500 ani). Rezervatia naturala "Codru", fondata in 1971, pe baza masivului silvicol Capriana-Lozova. De o frumusete rara este si landsaftul natural Tiganesti, in care armonios se inscrie manastirea "Tiganesti". Sapaturi arheologice au fost efectuate in localitatile Straseni, Codreanca, Cojusna, Lozova, Panasesti, Recea, Scoreni, Vorniceni etc. Putem conchide ca omul a populat aceste meleaguri inca din epoca preistorica. Despre aceasta ne vorbesc numeroasele asezari, tumule, statiuni.

Au fost descoperite chiar si cetatui, ce se refera la perioada geto-dacica. Cu certitudine, putem afirma ca raionul a fost populat inca din neolitic. Cel mai fermecator itinerar turistic, care intr-o oarecare masura defineste zona de centru a republicii din punct de vedere ecleziastic este complexul monastic "Manastirea Capriana", fondat in sec. 15, muzeul "A. Puschin" din s. Dolna de asemenea este o atractie turistica deosebita. Conacele familiilor Russo, Zamfirache-Ralli, Gr. Ivanus, vila familiei Romanov prezinta si ele o atractie turistica. Cladirea statiei feroviare din or.

Bucovat este un monument laic, ce reflecta tendintele arhitectonice din prima jumatate a secolului 20. In satul Dolna functioneaza muzeul lui A. Puschin, s. Recea - muzeul etnografic, com. Lozova - muzeul satului. Hramul casei este una dintre cele mai venerate traditii ale locului. Sunt bine cunoscute ospitalitatea si bunatatea, venite chiar din inima, ale bastinasilor. De sarbatorile religioase cele mai importante, in satele raionului este organizat "Jocul", care-i reuneste la propriu pe toti membrii unei comunitati, prilej ca gospodarii sa mai schimbe intre ei cite o vorba, sa-si impartaseasca impresiile despre an, roada, timp.

Uraturile si uratul de Sfintul Vasile au devenit deja celebre. In satul Tiganesti gospodarii din cele mai stravechi timpuri se ocupa de producerea vaselor, oalelor, obiectelor din ceramica.
In Scoreni o indeletnicire traditionala este confectionarea butoaielor, altfel spus dogaritul. Si pretutindeni in raion majoritatea bastinasilor cultiva vita de vie, din care se naste acel nectar, care ne-a dus vestea peste mari si tari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.