Turismul rural, ecologic si cultural in comuna Bran

Trimis la data: 2015-10-17
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana_G
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe baza experientei internationale si a practicilor intalnite in ultimii ani, in RoAZmaAZnia sunt considerate ca favorabile dezvoltarii turismului zonele montane, liAZtoAZralul si Delta DuAZAZnarii, iar prin actiunile desfasurate de asociatiile ce au ca obiect de acAZtiAZviAZtaAZte turismul ruAZral si agroturismul, numarul zonelor si localitatilor rurale atrase in cirAZcuAZitul turistic a cresAZAZcut.
Dupa 1990, odata cu intelegerea importantei turismului rural si agrotuAZrisAZmuAZlui si coAZ-resAZpunAZzator cu elaborarea unor reglementari legate de dezvoltarea acestora, priAZAZmele gosAZAZAZpo-darii omoAZlogate au fost in zona Moeciu - Bran - Rucar.
Branul este poarta naturala deschisa la trecerea din Transilvania in MunAZteAZnia si cu-loarul dintre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, invecinandu-se cu Tara Barsei in nord si noAZrd-est, la sud si sud-est cu Dambovita si Valea Prahovei. Din punct de veAZdeAZre al caAZdruAZlui natural, zona se prezinta ca o depresiune inalta intre 800 - 1.000 m cu oriAZenAZtaAZre NE-SV ce este delimitata de valea raului Barsa, Muntii Piatra Craiului (cu varfuri de pesAZte 2.000 m - Varful Omu 2239 m).
Depresiunea este o platforma cu structuri de conglomerate si calcar in noAZrd, forAZme carstice in sud, intinzandu-se catre bazine la Dragoslavele, desparAZtiAZte de paAZsul GiuAZlaAZva (1290 m).

In zona In zona se remarca un contrast intre plaiurile preAZlungi si vaile puAZternic adancite de forme carstice: chei (Valea Rudaritei, Valea CheAZii), soAZhoAZdoale, laAZpieAZzuri (Giuvala, Fundatica), ponoare, izbucuri (Rudarita, FuAZnAZdatica), doAZliAZne (Fundata), polii (Obarsia vaii Izvorului), pesteri (pestera LiAZliAZeAZciAZlor), etc.
Localitatea Bran se afla in partea de SV a judetului Brasov, la intrarea in culoarul Rucar-Bran si are altitudini cuprinse intre 700-900 m. Branul se afla la o distanta de 27 km de Brasov pe DN 73; 109 km de Pitesti; 57 km de Campulung; 179 km de Bucuresti pe drumul european E60. Accesul pe cale ferata se face foAZloAZsiAZnd reAZteaAZua Bucuresti-Brasov (166 km) si Brasov-Zarnesti (cca. 30 km).

Comuna Bran, atestata pentru prima data in 1367, este specifica satului montan romanesc si este formata din 5 sate: Poarta, Predelut, Sohodol, Simon, avand centrul comunal in satul omonim.
Aceasta regiune are o clima temperata de depresiune intramontana cu veri raAZAZcoAZroa-se si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 5ºC, iar in zonele veAZcine se inAZreAZgisAZtreaza valori cuprinse intre 4ºC (Rucar), 7ºC (Brasov), 8ºC (CamAZpuAZlung). In luAZAZna iulie, care este cea mai calduroasa din an, temperatura ajunge la 25-27ºC, iar in luna ianuarie temAZperatura variaza intre -10 si -15ºC.

Zona Bran esAZte bogata in preAZAZAZcipitatii, numarul meAZdiu al zilelor ploioase fiind de 120 zile/an. In sezonul rece, nuAZAZAZmarul mediu de zile cu ninAZsoare este de 60 zileAZ/AZaAZn, iar grosimea stratului de zaAZpaAZAZda este de 40-50 cm (propice praAZcticarii sporAZtuAZriAZlor de iarna). Vanturile preAZdoAZmiAZnaAZnAZAZte in zona au o viteza de 3-5 m/s.
Din analiza acestor factori climatici reiese amplitudinea termica redusa, adaAZpoAZst de vanAZturi puternice, strat de zapada bogat si indelungat, ceea ce arata ca aceAZaAZsta zona are va-lente turistice deosebite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.