Turismul rural, ecologic si cultural in comuna Moeciu

Trimis la data: 2015-10-28
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Gabriela_I
Dimensiune: 107kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atat in practica turistica internationala, cat si in literatura de specialitate, se conAZsta-ta o indreptare a populatiei oraselor spre recreere catre mediul rural. In acelasi timp se re-marca faptul ca formele de turism organizate in mari centre aglomerate, cu programe fixe, rigide, monotone, cu deplasari dintr-un mediu aglomerat in altul (adeseori mai agloAZmeAZAZrat si mai trepidant) nu mai satisfac aspiratiile, motivatiile, optiunile turistilor, ale unei inAZ-semnate parti din randul populatiei urbane, ca urmare cautarea mediului rural pentru odihAZ-na si recreere este o tendinta generala in practica mondiala a turismului si in ultimii ani si in Romania.
Comuna Moeciu este situata in centrul tarii, la extremitatea sudica a judetului Bra-sov, intre masivele Piatra Craiului si Bucegi, in culoarul Rucar-Bran. Aflata la o altiAZtuAZdine cuprinsa intre 800 si 1200 m, ocupa o suprafata de 103,4 km, cu o populatie de 5.575 locuitori si dispune de o suprafata impadurita de 5482 ha.
Aceasta asezare a fost atesAZtata documentar in anul 1405, in cadrul acesteia existand ca monumente istorice de arta si arhitectura: Biserica ortodoxa-romana "Sf. Nicolaie" din sec. XVIII si "Adormirea Maicii Domnului", din1818.

Comuna Moeciu face parte din unitatea geografica social-economica a localiAZtaAZtiAZlor branene. Este situata la 30 km distanta de resedinta de judet - Brasov -, pe DN 73 si are in comAZpoAZnenta sase sate care au fuzionat in 1968: Moeciu de Jos, Moeciu de Sus, Cheia, Drumul Carului, Magura si Pestera. Accesul in Moeciu din Bucuresti pe drumul euAZropean E60, disAZtanAZta intre localitati fiind de 182 km. Accesul pe cale ferata se face foAZloAZAZAZsiAZnd reAZtea-ua BuAZcuAZresti-Brasov (166 km) si Brasov-Zarnesti (cca. 30 km). Cat priveste acAZAZcesul cu au-toAZbuAZzul, acesta se face din Autogara II-Bartolomeu, plecarile efectuandu-se zilAZAZnic, din 30 in 30 de minute, sambata si duminica din ora in ora, desi nu este foarte conAZforAZtabil si circula cu viteza relativ redusa.

Profilul de baza al comunei este unul agricol, in special zootehnic, si este dat de ocupatiile pasAZAZtorale ale locuitorilor, de altfel vestiti crescatori ai ovinelor si bovinelor). De-a lungul timpului locuAZiAZtoAZrii acestei asezari si-au castigat un bun renume cu produsele lactate fabricate din retete straAZvechi. Comuna este slab industrializata, sectorul de stat fiind reprezentat in trecut de trei soAZcieAZtaAZti ce activau in domeniul transportului de calatori, intretinerii pasiunilor si exAZploAZAZatarii fondului forestier.
Clima din zona Moeciu este temperata de depresiune intramontana caracterizata prin veri raAZcoroase si ierni reci.

Temperatura medie anuala este de 5ºC, iar in zonele veAZcine se inregistraza valori cuprinse intre 4ºC (Rucar), 7ºC (Brasov), 8ºC (CamAZpuAZlung). In luAZAZna iulie, care este cea mai calduroasa din an, temperatura ajunge la 25-27ºC, iar in luna ianuarie temperatura variaza intre -10 si -15ºC. Zona Moeciu esAZte bogata in preAZAZcipitatii, nuAZmarul mediu al zilelor ploioase fiind de 120 zile/an. In sezonul rece, nuAZAZmarul mediu de zile cu ninsoare este de 60 zileAZ/AZaAZn, iar grosimea stratului de zaAZpaAZAZda este de 40-50 cm. Van-turile preAZdoAZmiAZnaAZnAZAZte in zona au o viteza de 3-5 m/s.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.