Turismul rural,ecologic si cultural in comuna Moeciu

Trimis la data: 2013-09-23
Materia: Turism
Nivel: Liceu
Pagini: 26
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 106kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atat in practica turistica internationala, cat si in literatura de specialitate, se constata o indreptare a populatiei oraselor spre recreere catre mediul rural. In acelasi timp se re-marca faptul ca formele de turism organizate in mari centre aglomerate, cu programe fixe, rigide, monotone, cu deplasari dintr-un mediu aglomerat in altul (adeseori mai aglomerat si mai trepidant) nu mai satisfac aspiratiile, motivatiile, optiunile turistilor, ale unei insemnate parti din randul populatiei urbane, ca urmare cautarea mediului rural pentru odihna si recreere este o tendinta generala in practica mondiala a turismului si in ultimii ani si in Romania.
Treptat insa, turismul rural a inceput sa fie privit ca o posibilitate concreta de dezvoltare a perimetrelor rurale. Aceasta s-a dovedit a fi o sansa reala pentru zonele rurale defavorizate, dar si pentru toate regiunile rurale: valorificarea unui bogat potential natural si cultural, descongestionarea zonelor turistice aglomerate, imbunatatirea nivelului de trai al populatiei acestor perimetre, stabilizarea fortei de munca locala prin crearea de noi locuri de munca in domeniul serviciilor, constructiilor, cresterea rapida a echipamentelor de cazare datorita cheltuielilor mici necesare dotarii lor, accesul unor categorii sociale defavorizate la aceste oferte de petrecere a concediilor, etc.

Comuna Moeciu este situata in centrul tarii, la extremitatea sudica a judetului Bra-sov, intre masivele Piatra Craiului si Bucegi, in culoarul Rucar-Bran. Aflata la o altiAZtuAZdine cuprinsa intre 800 si 1200 m, ocupa o suprafata de 103,4 km, cu o populatie de 5.575 locuitori si dispune de o suprafata impadurita de 5482 ha.
Aceasta asezare a fost atesAZtata documentar in anul 1405, in cadrul acesteia existand ca monumente istorice de arta si arhitectura: Biserica ortodoxa-romana "Sf. Nicolaie" din sec. XVIII si "Adormirea Maicii Domnului", din1818.

Comuna Moeciu face parte din unitatea geografica social-economica a localitatilor branene. Este situata la 30 km distanta de resedinta de judet - Brasov -, pe DN 73 si are in componenta sase sate care au fuzionat in 1968: Moeciu de Jos, Moeciu de Sus, Cheia, Drumul Carului, Magura si Pestera. Accesul in Moeciu din Bucuresti pe drumul euAZropean E60, disAZtanAZta intre localitati fiind de 182 km. Accesul pe cale ferata se face folosind reteaua Bucuresti-Brasov (166 km) si Brasov-Zarnesti (cca. 30 km). Cat priveste accesul cu autobuzul, acesta se face din Autogara II-Bartolomeu, plecarile efectuandu-se zilnic, din 30 in 30 de minute, sambata si duminica din ora in ora, desi nu este foarte conAZforAZtabil si circula cu viteza relativ redusa.

Profilul de baza al comunei este unul agricol, in special zootehnic, si este dat de ocupatiile pastorale ale locuitorilor, de altfel vestiti crescatori ai ovinelor si bovinelor). De-a lungul timpului locuitorii acestei asezari si-au castigat un bun renume cu produsele lactate fabricate din retete stravechi. Comuna este slab industrializata, sectorul de stat fiind reprezentat in trecut de trei societati ce activau in domeniul transportului de calatori, intretinerii pasiunilor si exAZploAZAZatarii fondului forestier.

Clima din zona Moeciu este temperata de depresiune intramontana caracterizata prin veri raAZcoroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 5ºC, iar in zonele vecine se inregistraza valori cuprinse intre 4ºC (Rucar), 7ºC (Brasov), 8ºC (Campulung). In luAZAZna iulie, care este cea mai calduroasa din an, temperatura ajunge la 25-27ºC, iar in luna ianuarie temperatura variaza intre -10 si -15ºC. Zona Moeciu esAZte bogata in precipitatii, nuAZmarul mediu al zilelor ploioase fiind de 120 zile/an. In sezonul rece, nuAZAZmarul mediu de zile cu ninsoare este de 60 zile/an, iar grosimea stratului de zaAZpaAZAZda este de 40-50 cm. Vanturile predominante in zona au o viteza de 3-5 m/s.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.