Turismul si politica de dezvoltare regionala

Trimis la data: 2015-04-21
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_R
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Turismul are un impact pozitiv considerabil si contribuie, direct sau indirect, la dezvoltarea economica a zonelor, tarilor si regiunilor cu atractivitate turistica. Cele mai importante efecte pozitive se refera: aportul in valuta, contributiile la veniturile statului sau regiunii, generarea de oportunitati pentru afaceri si pentru ocupare. Rolul turismului in dezvoltarea economica de ansamblu este incontestabil, ceea ce face necesara doar punctarea catorva dintre.
Turismul reprezinta un posibil "instrument" de crestere economica prin efectele sale benefice:
Valorificarea atractiilor turistice din diferitele zone ale tarii presupune imbunatatirea infrastructurii si serviciilor turistice, diversificarea ofertei turistice prin dezvoltarea: eco-turismului, agroturismului, turismului balnear, cultural si istoric. Pentru o mai buna exploatare a oportunitatilor, este esentiala transformarea locatiilor cu potential turistic in produse turistice, dezvoltarea unei piete solide pe care sa fie pentru promovate si valorificate acestea, dar si crearea si dezvoltarea unei infrastructuri de drumuri, conectata la reteaua nationala si internationala de transport (rutiera, feroviara, aeriana), care sa asigure o accesibilitate usoara in zonele turistice.

Pentru ca turismul sa-si aduca o contributie importanta la dezvoltarea economiilor regionale trebuie sa se acorde prioritate initiativelor cu un grad evident de concentrare, care permit realizarea economiei de scara, precum si acelor initiative care nu sunt afectate excesiv de problemele sezonalitatii. Pentru minimalizarea efectelor generate de sezonalitate, se poate actiona in directia extinderii sezonului turistic prin organizarea de festivaluri, seminarii, conferinte, expozitii dar si prin practicarea unor reduceri, servicii de tip "low cost", atractive pentru persoanele varstnice, care au o disponibilitate mai mare pentru a calatori in extrasezon.

Dezvoltarea turismului trebuie sa se realizeze in conditiile respectarii principiilor dezvoltarii durabile, in sensul conservarii patrimoniului natural si cultural, dar si al reducerii presiunii antropice asupra mediului, inerenta in conditiile practicarii turismului de masa. Valorificarea atractiilor turistice este in mare masura limitata si de calitatea infrastructurii de mediu, care constituie un obstacol major in dezvoltarea turismului. Cresterea numarului de turisti, asteptata in conditiile dezvoltarii turismului, va suprasolicita mediul inconjurator. Presiunea asupra mediului trebuie atenuata in regiunile cu un patrimoniu natural deosebit, pentru a permite valorificarea acestuia intr-o maniera durabila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.