Tusnad

Trimis la data: 2009-05-04
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 1033
Autor: Deni deni
Dimensiune: 12kb
Voturi: 32
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asezat in defileul Oltului, in extremitatea sudica a masivului Harghita, Tusnad se afla la 32 km de orasul Miercurea-Ciuc, in raionul Ciuc. Altitudinea statiunii este de 650m. Oglinda lacului Sf. Ana se afla la o altitudine de 950m, iar a lacului Ciucas, ca si a apelor Oltului, in zona respectiva, la 622m.
Pozitia geografica favorabila ii ofera Tusnadului numeroase posibilitati de legatura directa cu multe din orasele tarii. Statiunea este strabatuta de una din principalele cai ferate (Bucuresti - Brasov-Ciceu-Deda-Baia Mare-Satu Mare) si de soseaua asfaltata Brasov - Toplita. Pana la Tusnad sunt 233km de la Bucuresti si 67km de la Brasov.

Soseaua serpuieste pe versantul rasaritean al lacului Ciucas, iar linia ferata trece intre lac si Olt, pe malul stang al acestuia. Apropierea de Baile Tusnad, cu trenul sau pe sosea, se anunta prin revarsarea bogata a padurilor pe ambii versanti ai defileului. Coloritul brazilor dar mai ales al foioaselor, fiind uimitor de variat, imprima muntilor un farmec neasemuit.

Inca de la cariera de piatra de la Bicsad, inainte ca soseaua sa treaca peste un mic pod de piatra, se vede, inaltandu-se pe una din coastele muntelui Plesuvul Mare, in ipostaza unei uriase cetati dominand prin maretia ei defileul Oltului. Calea de la Miercurea Ciuc spre Tusnad (32km) ofera din plin frumusetea campurilor dar si al padurilor. Pana la Sancraieni calea ferata si soseaua merg impreuna, apoi, calea ferata se pierde, spre dreapta, in directia Oltului.

In vecinatatea statiunii, soseaua se inalta cu mult fata de apele Oltului care serpuiesc in vale, prin culoarul salciilor ce se apleaca de pe ambele maluri. De la intrarea in statiune soseaua incepe sa coboare lin printre padurile de brazi care abunda inca de la marginea statiunii, in timp de linia ferata va merge alaturi de Olt chiar si dupa ce va trece de Tusnad

Gara Bailor Tusnad se afla in interiorul statiunii. Tusnadul, refacut si modernizat, este astazi una dintre statiunile mult frecventate: vilele elegante (Vila Raza Soarelui, Vila Univers, Vila Speranta, Vila Panorama ) cu mare capacitate de cazare, instalatii moderne de tratament, asistenta medicala de inalta calificare, toate atesta existenta ritmului nou de viata care a schimbat din temelii vechea fiziomomie, a statiunii ; in fiecare an se perinda un numar din ce in ce mai mare de vizitatori.

Deasemenea in Baile Tusnad intalnim :pensiuni (Pensiunea Panorama de 3stele(este o unitate de cazare noua si este amplasata langa soseaua principala in imediata apropiere de centrul statiunii ;ofera 34 locuri de cazare in 15 camere), Pensiunea Maria 3stele, Pensiunea Transilvania de 3 stele), hoteluri (Hotel Ciucas, Hotel Fortuna ), cabane (Cabana Muresul-situata pe malul drept al Oltului, este deschisa in sezonul de vara ;Cabana Banfi-situata langa pavilionul de balneofizioterapie), case de vacanta, complexe turistice si restaurante (Restaurant Veverita, Restaurant Valentine Club, Restaurant Doi Brazi).

Daca statiunea Tusnad ofera conditii optime pentru cei ce doresc odihna si refacera sanatatii, pentru cei ce vor sa-si largeasca orizontul cunostintelor, imprejurimile le pot da satisfactii din cele mai depline. Statiunea Tusnad dispune de un complex de factori naturali deosebit de valorosi pentru tratarea si prevenirea multor boli.Este prevazuta cu stranduri in jurul lacului Ciucas si la Baia mezotermala, unde, potrivit prescriptiilor medicului, se pot face bai de soare dozate si cu bune rezultate terapeutice si pentru calirea intregului organism.

Statiunea este profilata pentru tratamentul nevrozei astenice si a unor boli asociate. Totusi la Tusnad se pot trata si boli care nu au legatura cu nevroza astenica. Instalatiile pentru cura, cu care este dotata statiunea, creeaza posibilitatea de aplicare a unor tratamente complexe si moderne cu rezultate din cele mai bune.

Apele minerale se utilizeaza atat sub forma de bai (cura externa) cat si cura interna. In cura externa se folosesc apele mezotermale ale izvorului Ileana care alimenteaza atat baia calda cat si baia in aer liber situata in centrul statiunii. Cura externa este indicata in urmatoarele afectiuni : afeciuni endocrine, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, boli reumatismale cronice cu leziuni miocardice, obezitate. Nu se folosesc in : insuficiente cardiace, arterio-scleroze, angina pectorala, endocardite acute si subacute etc.
Pentru cura interna, apele minerale din statiunea Tusnad sunt indicate in : boli ale stomacului, boli ale intestinelor, boli hepato-biliare, boli ale aparatului urinar, boli de nutritie, anemii hipocrome. Aceste ape sunt contraindicate pentru cura interna in cancerul gastric, boala ulceroasa, precum si in afectiunile cailor urinare ce se insotesc de urini alcaline.

Mofeta se prescrie prin bai de bioxid de carbon sub forma gazoasa in boli cardio-vasculare, varice, ulcere varicoase, boli de piele, boli reumatismale, nevralgii, unele afectiuni cronice genitale. Afectiunile prin mofete sunt contraindicate in cancer, hemoragii, boli inflamatorii acute, tuberculoza.

Climatul subalpin al statiunii Tusnad din punct de vedere therapeutic este stimulant-tonifiant datorita altitudinii si defileului in care se afla statiunea, a padurilor de conifere si fagi ce acopera in intregime versantii muntilor din imprejurimi, a ionilor negativi de oxygen, aerosolilor rasinosi si azotului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.