UE drepturi si libertati cetanesti

Trimis la data: 2010-10-05
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.40 / 10
Downloads: 2
Autor: Andrei catalin
Dimensiune: 140kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Despre Uniunea Europeana am aflat multe lucruri, de la orele de istorie, de pe net, din presa, de la televizor.Astfel, Uniunea Europeana este o organizatie formata din state ce raman natiuni independente si suverane, dar, in acelasi timp, colaboreaza prin institutii si politici comune pentru a dobandi o putere si o infuenta mondiala pe care niciuna dintre ele nu ar putea sa o aiba pe cont propriu . U.E exista sub acest nume din 1992, cand s-a semnat tratatul de la Maastricht, dar istoria sa incepe din anii *50, cand majoritatea tarilor europene abia se refaceau dupa distrugerile masive din al doilea razboi mondial.
Hotararea de a recladi Europa si de a evita un nou razboi a condus la crearea, in, 1951, a Comunitatii Carbunelui si Otelului. Membrii sai erau Germania, Franta, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. Aceasta organizatie s-a transformat in Comunitatea Economica Europeana.

Danemarca, Irlanda si Marea Britanie au aderat in 1973, urmate de Grecia(1981), Portugalia si Spania, in 1986, Austria, Filanda si Suedia au intrat in U.E in 1995. Cel mai amplu val al extinderii s-a produs la 1 mai 2004 cand 10 tari, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania , Malta , Polonia, Republica Ceha, Slovenia si Ungaria au devenit state membre. Romania si Bulgaria au intrat in familie in anul 2007, la 1 ianuarie

Cele 12 stelute aurii de pe steagul albastru al U.E nu reprezinta numarul de state membre, asa cum poate ar fi mai multi tentati sa creada. In diferite culturi ,12 este un numar care simbolizeaza perfectiunea, in timp ce forma in care sunt asezate, cercu, este un simbol al unitati.

Mai putin cunoscut este Motto-ul Uniunii Europene care este "in varietate concordia" , "Unitate in diversitate ", ceea ce inseamna ca europenii sunt uniti in efortul de mentinere a pacii si prosperitatii, si ca diferitele culturi sunt o reprezentare pozitiva a continentului. Statele membre ale U.E sarbatoresc Ziua Europei pe 9 Mai. In aceasta zi, in 1950, ministrul francez de externe Rodert Schuman a propus crearea unei Europe organizate, indispensabile pentru mentinerea pacii.

Drepturile cetatenilor Uniuni Europene au fost confirmate la Nisa in Decembrie 2000 cand a fost proclamata "Charta drepturilor fundamentale ale Uniuni Europene". Sase principi sunt considerate fundamentalein relatiile dintre statele Uniunii: demnitatea, libertatea, egalitatea, solidaritatea, respectarea drepturilor cetatenilor si dreptul cetatenilor la justitie. Acestea compun 54 de articole care vorbesc despre valorile fundamentale si drepturile civile, politice, economice si sociale ale cetatenilor europeni.

Primele articole sunt despre demnitatea umana, despre dreptul la viata, dreptul la inteligenta personala, despre libertatea de exprimare si libertatea de constiinta. Capitolul solidaritate aduce impreuna, intr-un mod inovativ, drepturile economice si sociale, cum ar fi: dreptul la greva, dreptul lucratorului de a fi informat si consultat, dreptul la ingrijire medicala, securitate sociala si asistenta sociala in intreaga Uniune Europeana.

Charta promoveaza, de asemenea, egalitatea de sanse intre barbati si femeiesi introduce astfel de drepturi, precum: protectia datelor,interdictia practicilor de eugenie si clonare in scopul reproducerii fiintei umane, drept la protectia mediului, drepturile copiilor si persoanelor in varsta si dreptul la o buna administrare
Unirea cauta sa promoveze o dezvoltare echilibrata si durabila a persoanelor si sa asigure libera circulatie a persoanelor, marfurilor, serviciilor, si a capitalurilor, precum si libertatea de stabilire a domicilului in oricare tara membra a Uniunii.

In acest scop este necesar ca, evidentiindu-le printr-o charta, sa fie, in acelasi timp intarita protectia drepturilor fundamentale in spiritul evolutiei societatii, a progresului social si a dezvoltarilor stintifice si tehnologice .

Aceste principi sunt foarte generoase, dar raman la un nivel foarte abstract daca nu sunt interiorizate de fiecare cetatean european in parte si daca nu se incearca valorificarea sanselor, a oportunitatilor care se deschid in special generatiei mele.

Incerc sa personalizez ce inseamna pentru mine cetatenia europeana. Am 17 ani, voi termina liceul in romania. Datorita faptului ca tara noastra este membra a Uniunii, dupa ce termin liceul ma pot inscrie la orice facultate din cele 27 de state membre, datorita programelor europene de studiu.De asemenea, pot vizita oricare tara membra, fara grija vizelor, doar cu aceea a asigurarii banilor suficenti pentru achitarea taxelor la muzeele si obiectivele turistice pe care vreau sa le vizitez.

Daca voi dori sa lucrez, de asemenea imi sunt deschise portile Uniunii Europene si imi pot intemeia un camin in orice tara, ramanandu-mi posibilitatea de a ma intoarce in tara mea, fara sa fiu considerat tradator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.