UE si politicile de dezvoltare regionala

Trimis la data: 2014-01-12 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Daniela grigoras Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Politica europeana de dezvoltare regionala se bazeaza pe principiul politic ca tarile si regiunile mai bogate trebuie sa fie solidare cu cele mai sarace si pe principiul economic ca nivelurile de producere mai mici din statele membre si regiunile mai sarace, sau din cele cu o rata inalta a somajului, reprezinta o pierdere de potential si oportunitate pentru intreaga UE. Investitiile in infrastructura moderna si afaceri inovationale, o mai buna educatie si formare pentru persoanele din regiunile mai slabe deschid noi piete de valoare si extind potentialul economic al tuturor statelor membre.

Dezvoltarea regionala este un proces care necesita institutii eficace si eficiente, precum si o cooperare stransa intre autoritati publice, agenti economici si grupuri sociale la toate nivelurile. Politica europeana regionala are drept scop transformarea problemelor in oportunitati.

Una din principalele realizari ale dezvoltarii regionale in Europa consta in modernizarea si dezvoltarea retelei de transport. Actualele retele de transport asigura o mobilitate tot mai mare, eficienta si sigura, sporind accesul catre toate regiunile. Plasand aceste investitii in contextul eforturilor mai largi de promovare a dezvoltarii si competitivitatii economice, scopul politicii regionale a UE este de a asigura ca aceste retele sa ofere regiunilor si sansa de a exporta, nu doar de a importa.

Din acest motiv programele de dezvoltare ale politicii de coeziune sunt intotdeauna integrate. Alte evenimente revolutionare au fost programele de mediu, in care tehnologiile inovationale si eficiente sunt valorificate in calitate de sursa de crestere economica, precum si de pastrare a naturii si prevenire a daunelor ecologice ireversibile.
Principiile dezvoltarii regionale au fost testate pe parcursul a mai multor ani si au fost ajustate de multe ori pentru a oferi un set larg de politici, care abordeaza provocarile sociale si economice, precum si indeplinesc obiectivele de mediu.

Succesul acestei politici se bazeaza pe parteneriatele din cadrul UE, planificare si pe buna guvernare. Daca aceste principii sunt aplicate, programele de dezvoltare pot fi gestionate intr-o modalitate descentralizata.Pentru a asigura integrarea si corelarea echilibrata a componentelor economice, ecologice si socio-culturale ale dezvoltarii durabile, Strategia UE statueaza urmatoarele.

Astazi, politica regionala europeana are trei directii principale. In primul rand, se pune accent pe promovarea convergentei economice pentru a ajuta regiunile mai putin dezvoltate, reprezentate preponderent, dar nu si in exclusivitate, prin noile state membre, sa se apropie de tarile mai prospere. In al doilea rand, sunt aplicate varii masuri menite sa promoveze competitivitatea si ocuparea fortei de munca la nivel regional. A treia categorie de politici are drept scop promovarea cooperarii dintre regiuni si tari pentru a reduce semnificatia economica a hotarelor nationale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.