UE si sistemul ONU

Trimis la data: 2012-01-17
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 994
Autor: Molodoi Alexandra
Dimensiune: 586kb
Voturi: 45
Tipul fisierelor: pptx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Organizatia Natiunilor Unite este cea mai importanta Organizatie Internationala din lume. Fondata in 1945 dupa Al Doilea Razboi Mondial, are 192 de state membre. ONU are misiunea de a asigura pacea mondiala, respectarea drepturilor omului, cooperarea internationala si respectarea dreptului international. Sediul central al organizatiei este situat inNew York.
In Adunarea Generala, exista reprezentati ai fiecarui stat membru. Fiecare stat are drepturi egale de vot. De asemenea, rezolutiile Adunarii nu sunt legi, ci doar recomandari.Consiliul de Securitate: 15 membri, din care 5 permanenti (China, Rusia, Franta, Regatul Unit si SUA), si restul alesi pentru un mandat de doi ani. In fiecare an sunt alesi cinci noi membri. Deciziile importante ale Consiliului de Securitate trebuie sa fie votate de 9 membri care au si dreptul de Veto.

Consiliului Economic si Social ii sunt subordonate multe din organizatiil speciale. Consiliul de Tutela si-a suspendat momentan activitatea. Curtea Internationala de Justitie decide dispute internationale (se afla la Haga). Secretariatul Natiunilor Unite: cea mai mare functie administrativa este cea de Secretar General al ONU .

Centrul Natiunilor Unite pentru Asezari Umane fondat in 1977, cu sediul in Nairobi, Kenya;Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF - fondat in 1964, cu sediul la New York, SUA);Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD - fondata in 1946 cu sediul la Geneva, Elvetia;PNUD - Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, fondat in 1965 si cu sediul la New York; PNUE- Programul Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator fondat in 1972, cu sediul la Nairobi, Kenya;

Programul International al Natiunilor Unite pentru Prevenirea Consumului de Droguri fondat in 1991, cu sediul la Viena, Austria; Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati fondat in 1950, cu sediul la Geneva; Operatiunile ONU de Mentinere a Pacii cu sediul la New York; Fondul ONU pentru Activitati in Domeniul Populatiei, fondat in 1967, cu sediul la New York); Agentia pentru Refugiatii Palestieni, fondat in 1950, cu sediul la Gaza); Programul Mondial pentru Alimentatie, fondat in 1961, cu sediul la Roma).

ONU utilizeaza 6 limbi oficiale: araba, chineza, engleza, franceza, rusa si spaniola. Aproape toate reuniunile oficiale sunt traduse simultan in aceste limbi. Aproape toate documentele pe suport hartie sau "on-line" , sunt traduse in aceste sase limbi. In functie de anumite circumstante, unele conferinte si documente de lucru sunt traduse doar in engleza, franceza sau spaniola. Drepturile omului au fost motivul principal pentru crearea Natiunilor Unite.

Atrocitatile celui de- al Doilea Razboi Mondial si genocidurile au determinat ca noua organizatie sa previna tragedii similare in viitor. Un prim obiectiv a fost acela de a crea un cadru legal pentru a lua in considerare si a lua hotarari asupra celor care incalca drepturile omului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.