Ultima noapte de dragoste, I noapte de razboi

Trimis la data: 2010-03-18
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana_B
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Camil Petrescu reprezinta in literatura romana , pe creatorul romanului de analiza psihologica de tip subiectiv, scris la persoana I unde autorul se identifica cu personajul. "Eu nu pot vorbi onest ,decat la persoana I si nu pot scrie decat ce am trait".

Referate similare:

Influente :A fost inflentat de scriitorul francez Marcel Proust ,de Stendal , scriitror din secolul XIX, si de Henri Berson, filozof francez.

1.Stendal: l-a influentat pe Camil Petrescu in felul de a prezenta razboiul, reliefand tot ce are oribil , fara patriotism, bravura , sau stralucire.
2.Marcel Proust : Camil Petrescu a "imprumutat":"Memoria involuntara": Procedeul prin care faptele sunt prezentate
in ordinea fluxului memoriei si nu in ordine cronologica.
`Anticalofilismul stilului --- Camil Petrescu este impotriva stilului "frumos" ,artificial plin de inflorituri , de figuri de stil.
El adopta un stil sclipitor , intelectualist, vrea autenticul vietii.

3.Henri Berson:Intuitionismul: Adevarul vietii nu poate fi surprins rational , ci prin intuitie. Nu intereseaza stiinta existentei reale , ci faptele.

TEHNICA ROMANULUI
In volumul sau de eseuri "Teze si antiteze",intr-o serie de articole ca "Noua structura si opera lui Marcel Proust" ,dezvolta punctul sau de vedere cu privire la crearea romanului de tip subiectiv:
1.Prezinta realitatea cu luciditate, in spiritul adevarului absolut si al autenticitatii faptelor.
2.Literatura trebuie sa se racordeze cu filozofia epocii.
`Introspectia : modalitate specifica romanului de analiza , prin care personajul isi sondeaza starile sufletesti. Introspectia se realizeaza cu ajutoul monologului interior.
3.Relativizarea personajului : se creaza odata cu inaintarea romanului. Abial la sfarsit , putem avea imaginea concreta a personajului.

4.Tehnica perspectivismului: prezentarea faptelor , dintr-o perspectiva unica, acea a naratorului- personaj (perspectiva actoriala). Perspectiva in romanul de analiza este interioara , psihologica si personala.
5.Conceperea timpului ca durata ,in care el este vazut ca o curgere continua in care sunt permise abaterile , revenirile , rememorarile, contrazicerile. Inglobeaza in prezent atat trecutul cat si viitorul.
Nu mai apar evenimentele in ordine cronologica, liniar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.