Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Trimis la data: 2014-09-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_S
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Geneza romanului : Trebuie cautata in preocuparea scriitorului de a scrie despre razboi. Camil Petrescu anunta in revista "Omul liber" aparitia unor nuvele ti a unor romani de miscare a razboiului . Titlulrile propuse de scriitor erau variate . Romanul este precedat de o serioasa activitate de documenturi . Scriitorul a adunat un bogat material in legatura cu tema operei : carti , articole din ziare , magazine ilustrate , tot ce constitue autosfera unei epoci , fotografii , carti postale . Fisele pentru acest roman mult adunate timp de zece ani . "Toti eroii din romanul meu isi au fisa , documentara" (martoritatea scriitorului ).
Din punct de vedere compozitional romanul cuprinde doua parti : a.) - prima parte infatiseaza drama conjugata cu adinci implicatii in constiinta personajului . b.) - iar partea a doua este "memoriarul de campanie al autorului , imprumutat cu amanunte cu tot eroului" - dupa cum marturiseste scriitorul . Romanul este deci un lung monolog liric in care eroul se analizeaza cu luciditate . Opera cuprinde povestea inceputului si destramarii iubirii dintre eroul principal Stefan Gheorghidiu si sotia s-a Ela .

Stefan este fiul unui intelectual de origine burgheza care saracise scotind gazete necitite . La inceputul primei parti a romanului aflam ca Stefan este sublocotenent proaspat concentrat intro regiment de infanterie , trimis pentru interirea frontului din valea Prahovei intre Busteni si Predeal . Romanul incepe propriuzis prin capitolul al doilea intitulat "Diagonalele unui testament" in care se prezinta "secvente" din romanul iubirii si casniciei eroilor principali , asa cum sau inregistrat in memoria eroului narator . Deci eroul traieste doua realitati : realitatea timpului cronologic , (frontul ) si realitatea timpului psihologic (trairile interioare trecute si rememorate).

Fiind student la filozofie casatorea cu o studenta , cea mai frumoasa fata de la facultate , Stefan si Ela realizeaza o viata conjugata intensa , armonioasa . Personajul mosteneste de la unchiul Tache o avere considerabila , care il pune la adapost de grijile materiale si permite sa se consacre studiului si meditatiei sau sasi analizeze la nesfarsit propriile stari sufletesti . Gheorghediu traieste experienta iubirii cautind adevarul "cautam o verificare si o identificare a eului meu", urmeaza distractie , excursii , in lacuri pitoresti , in care Stefan este mai mult tarat si care declanseaza in el drama incertitudinii asupra fidalitatii sotiei .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.