Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Trimis la data: 2013-11-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.52 / 10
Downloads: 0
Autor: mmarius95
Dimensiune: 28kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Camil Petrescu (n.22 aprilie 1894 - d. 14 mai 1957) a fost romancier, dramaturg, doctor in filozofie, nuvelist si poet. El pune capat romanului traditional si ramane in literatura romana in special ca initiator al romanului modern.
In romanul "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" publicat in 1930 , Camil Petrescu surprinde drama intelectualului lucid, insetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salveaza prin constientizarea unei drame mai puternice, aceea a tragismul unui razboi absurd, vazut ca iminenta a mortii. Romanul este o scriere epica in proza, cu actiune complexa,de mare intindere,desfasurata pe mai multe planuri, cu personaje numeroase si cu o intriga complicata .
Perspectiva narativa
,,Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" este un roman modern de tip subiectiv deoarece are drept caracteristici: unicitatea perspectivei narative, timpul prezent si subiectiv, fluxul constiintei, memoria afectiva, naratiunea la pers I, luciditatea autoanalizei, anticalofismul, dar si autenticitatea definita ca identificarea actului de creatie cu realitatea vietii, ca experienta nepervertita, cu traire febrila.

Romanul are o structura narativa ampla, organizata pe mai multe planuri paralele sau intersectate, in care se prezinta un numar mare de personaje, cu pondere diferita in structura epica (personaje principale, secundare, episodice ). Camil Petrescu se va inspira din mediul citadin si va crea eroul intelectual lucid, analitic si introspectiv.Romanul este scris sub forma unei confesiuni a personajului principal, Stefan Gheorghidiu. Inca din primele propozitii se observa ca scriitorul a optat pentru perspectiva subiectiva a naratorului personaj, frecventa in romanul modern.

Naratorul este egal cu personajul, iar viziunea lui este "impreuna cu", o viziune cu focalizare interna presupunand implicarea naratorului in evenimente. Discursul se deruleaza la persoana I, punctul de vedere este subiectiv si unic, astfel ca cititorul cunoaste celelalte personaje numai in masura in care ele sunt reconstituite si conturate de personajul narator.

Este interesant ca mentinand naratiunea constant in unghiul persoanei I, personajul narator e un om "fara fata". Textul narativ este structurat in doua parti precizate in titlu, care indica temele romanului si cele doua experiente fundamentale de cunoastere traite de protagonist: dragostea si razboiul.

Tema romanului
Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" o constituie dragostea si razboiul ca experiente ale cautatorului de absolut .

Semnificatia titlului
Cuvantul "noapte" repetat in titlu reda simbolic incertitudinea, indoiala, irationalul, nesiguranta si absurdul, necunoscutul si tainele firii umane. Cele doua "nopti" din titlu sugereaza si doua etape din evolutia personajului principal, dar nu si ultimele, intrucat in final Stefan Gheorghidiu este disponibil sufleteste pentru o noua experienta existentiala.Titlul ar mai putea sugera deasemenea, ratacirea tanarului Gheorghidiu prin noaptea incertitudinilor si a intrebarilor fara raspuns legate de iubire.

Compozitia si structura romanului
Romanul este structurat in doua parti si treisprezece capitole cu titluri sugestive , surprinzand doua ipostaze existentiale: "Ultima noapte de dragoste", care exprima aspiratia catre sentimentul de iubire absoluta si "intaia noapte de razboi", care ilustreaza imaginea razboiului tragic si absurd, ca iminenta a mortii. Daca prima parte este o fictiune, deoarece prozatorul nu era casatorit si nici nu traise o drama de iubire pana la scrierea romanului, partea a doua este insa o experienta traita, scriitorul fiind ofiter al armatei romane, in timpul primului razboi mondial.

Cele doua nopti simbolice din titlu reprezinta doua experiente umane esentiale care determina existenta a doaa parti in structura romanului. Prima parte relateaza iubirea dintre Stefan Gheorghidiu si sotia sa, Ela, iar a doua parte este jurnalul eroului prins in valtoarea razboiului mondial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.