Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi - Argumentare

Trimis la data: 2013-04-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 0
Autor: atty21
Dimensiune: 16kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Camil Petrescu este unul dintre cei mai mari dramaturgi romani.Este primul adevarat autor al romanului subiectiv modern din literatura romana.Romanul este o specie a genului epic in proza,cu actiune mai complicata si de mai mare intindere decat a celorlalte specii in proza,desfasurata,de regula,pe mai multe planuri cu personaje numeroase.
Este roman psihologic prin tema,conflict,protagonist si prin utilizarea unor tehnici ale analizei psihologice,romanul lui Camil Petrescu este apreciat de critica vremii drept o "monografie a indoielii"."Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi" este un roman modern de tip subiectiv deoarece are drept caracteristici unicitatea perspectivei narative,timpul prezent si subiectiv,fluxul cunostintei,memoria afectiva dar si autenticitatea definita ca identificarea actului de creatie cu realitatea vietii,cu experienta nepretuita,cu trairea interna.

Romanul este scris la persoana intai,sub forma unei confesiuni a personajului principal,Stefan Gheorghidiu,care traieste doua experiente fundamentale:iubirea si razboiul.Naratiunea este la persoana I ,viziunea este "impreuna cu",deci presupune existenta unui narator implicat.Punctul de vedere al personajului este unic si subiectiv.Situarea eului narativ in centrul povestirii confera autenticitate,iar faptele si personajele sunt prezentate ca evenimente interioare,interpretate,analizate.

Textul narativ este structurat in doua parti care prezinta temele romanului:dragostea si razboiul.In cartea I se amesteca cele doua teme,naratorul aminitindu-si de relatia esuata cu Ela,iar partea a doua este dedicata in intregime razboiului.

Stefan Gheorghidiu era studentul la filozofie,se casatoreste din dragoste cu Ela,o studenta la litere,orfana crescuta de matusa ei.Dupa casatorie cei doi soti traiesc modest dar sunt fericiti.Echilibrul tinerei familii este tulburat de o mostenire pe care Gheorghidiu o primeste la moartea unchiului sau avara,Tache.Ela se implica in discutii despre bani,lucru care ii displace lui Gheorghidiu.Ea este atrasa de viata mondena la care noul statut social al familiei ii ofera acces.In timpul unei excursii Ela ii ofera o avansata atentie unui anumit domn G,care ii va deveni mai tarziu amant.Dupa o scurta despartire intre Gheroghidiu si Ela cei doi se impaca.

A doua experienta in planul cunoasterii existentiale o reprezinta razboiul.Frontul inseamna haos,mizerie,invalmasala,dezordine.Experientele dramatice de pe front modifica atitudinea personajului narator fata de celelalte aspecte ale existentei sale:"Atat de mare e departarea de cele intamplate ieri,ca aceastea sunt mai aproape de copilaria mea,decat de miine cel de azi....De sotia mea,de amantul ei,de tot zbuciumul de-atunci,mi-aduc aminte cu adevarat,ca de o intamplare din copilarie."Intors acasa ranit si spitalizat,Gheorghidiu se simte detasat de tot ce il legase de Ela.Obosit sa mai caute ertitudini,o primeste cu indiferenta si se hotaraste sa o paraseasca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.