Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi - Camil Petrescu

Trimis la data: 2014-04-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: roxana1796
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Camil Petrescu este un teoretician al romanului, ce constientizeaza necesitatea constientizarii literaturii romanecu cea europeana. Se poate vorbi in literatura interbelica de momentul Camil Petrescu, deoarece autorul promoveaza un tip nou de roman si anume cel modern, dupa modelul lui Marcel Proust.
Autorul si-a prefigurat inca din anuii studentiei opera " Voi scrie pana la 25 de ani versuri, caci aceasta este varsta iluziei, intre 25 si 35 de ani teatru pentru ca acesta cere o anumita maturitate expresiva si o anumita vibratie launtrica si intre 35 si 40 de ani voi scrie roman pentru ca acesta cere o mai bogata experienta".
Ca poet, scriitorul realizeaza cateva volume de versuri, cum ar fi Versuri, Ideea, Ciclul mortii, ca dramaturg, are o serie de piese de teatru dupa cum urmeaza: Jocul ielelor, Act venetian, Suflete tari, ca nuvelist are un singur volum intitulat Turnul de fildes iar ca romancier, se desprinde de contingent, prin romanele Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, Patul lui Procust si romanul neterminat Un om intre oameni.

In volumul Teze si antiteze, se remarca o caracteristica legata de teoria romanului psihologic unde observa ideea ca "literatura presupune, fireste, probleme de constiinta". O alta caracteristica identificabila este autenticitatea, pe care o regasim in lucrarea numita Noua structura si opera a lui Marcel Proust, unde Camil Petrescu isi exprima conceptia fata de creatii, in general, dupa cum urmeaza " Sa nu descriu decat ceea ce vad, ceea ce aud, ceea ce inregistreaza simturile mele, ceea ce gandesc eu... Aceasta-i singura realitate pe care o pot povesti... Dar aceasta-i realitatea constiintei mele, continutul meu psihologic... Din mine insumi eu nu pot iesi...

Orice as face eu nu pot descrie decat propriile mele senzatii, propriile mele imagini. Eu nu pot vorbi onest decat la persoana I...". O alta caracteristica specifica operelor camilpetresciene este anticalofilismul, unde in Patul lui Procust, afirma ca un scriitor este un om care exprima in scris cu o similara sinceritate, ceea ce a simtit, ceea ce a gandit, ceea ce i s-a intamplar in viata, lui si celor pe care i-a cunoscut, sau chiar obiectelor neinsufletite, fara ortografie, fara compozitie, fara stil si chiar fara caligrafie.

Luciditatea este o alta caracteristica a scrierilor lui Camil Petrescu, unde in Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, spune ca " atentia si luciditatea nu omoara voluptatea reala, ci o sporesc, asa cum atentia sporeste durerea de dinti".
Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi este un roman citadin, deoarece actiunea este plasata in Bucuresti, Odobesti si Canpulung, un roman ionic,

naratorul stie cat personajul, roman de razboi, de dragoste, "fiind o monografie a indoielii" si este analizata gelozia, de asemenea mai este si un roman de analiza psihologica, deoarece protagonistul este o fire reflexiva, conflictul este de natura interioara si un roman subiectiv, deoarece naratiunea este la persoana I, Camil Petrescu a sustinut intotdeauna ca nu se pot stabili similtitudini cu personajul creat " Stefan Gheorghidiu nu sunt eu".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.