Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi - comentariu, relatia dintre 2 personaje

Trimis la data: 2015-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: vlad5813
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Una dintre cele mai reprezentative creatii ale perioadei intebelice este romanul modern de factura subiectiva Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, publicat de Camil Petrescu in anul 1930.
Romanul transmite in maniera artistica toata conceptia teoretica transpusa de autor in volumul de eseuri critice Teze si antiteze, in care acesta arata diferentele dintre romanul "noii structuri", adica romanul modern, subiectiv, scris la persoana I, si romanul "vechii structuri", adica romanul obiectiv, traditional, scris la persoana a III-a.
Tema romanului o reprezinta iubirea dar si razboiul, experiente care, prezentate la persoana intai, par diferite daca nu ar fi legate de constiinta aceluiasi personaj-narator, Stefan Gheorghidiu, ce traieste momente care ii dovedesc adevaratele valori ale vietii. Cu alte cuvinte, structurata in doua carti, opera surprinde iubirea dintre Stefan si sotia sa, Ela, dar si jurnalul de campanie al personajului Gheorghidiu. Considerandu-se invins pe plan erotic, Stefan Gheorghidiu pleaca pe front pentru a incerca o noua experienta.

Prima carte, Ultima noapte de dragoste, prezinta povestea unei iubiri conceputa, la inceput, ca sentiment total, apoi ca modalitate de cunoastere. A doua carte, Intaia noapte de razboi, surprinde drama individului integrat in colectivitate in confruntarea cu absurdul existentei. Ambele carti sunt ilustrarea a doua experiente fara de care Stefan Gheorghidiu nu si-ar fi inteles conditia.

Pornind de la "povestirea" la persoana intai a experientei acestui personaj, simbol al omului modern, al intelectualului inadaptat intr-o lume mediocra, de fapt, autorul Camil Petrescu isi ilustreaza, pe jumatate, propria sa experienta, deoarece el fusese corespondent de razboi in timpul primei conflagratii mondiale. Sub masca personajului Stefan Gheorghidiu, de fapt, autorul isi prezinta propriul jurnal de campanie, considerand ca naratiunea la persoana intai ii confera textului autenticitate, trasatura specifica romanului modern identificare a actului de creatie cu realitatea vietii, cu trairea intensa.

Perspectiva narativa lasa in urma punctul de vedere omniscient traditional, ajungand ca actiunea sa fie mediata de constiinta unui personaj. Acest personaj este Stefan Gheorghidiu, cel caruia Camil Petrescu ii imprumuta experienta de razboi si ii inventeaza experienta unei iubiri esuate, pentru a avea ca rezultat drama de constiinta a unui intelectual modern care incearca sa isi inteleaga locul si rolul in societate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.