Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi - prezentare generala

Trimis la data: 0000-00-00
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 30010
Autor: Stefescu Corina
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1187
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Camil Petrescu reprezinta in literatura romana , pe creatorul romanului de analiza psihologica de tip subiectiv, scris la persoana I unde autorul se identifica cu personajul. “Eu nu pot vorbi onest ,decat la persoana I si nu pot scrie decat ce am trait”. Influente : A fost inflentat de scriitorul francez Marcel Proust ,de Stendal , scriitror din secolul XIX, si de Henri Berson, filozof francez. 1.Stendal: l-a influentat pe Camil Petrescu in felul de a prezenta razboiul, reliefand tot ce are oribil , fara patriotism, bravura , sau stralucire
INTRODUCERE Camil Petrescu reprezinta in literatura romana , pe creatorul romanului de analiza psihologica de tip subiectiv, scris la persoana I unde autorul se identifica cu personajul. “Eu nu pot vorbi onest ,decat la persoana I si nu pot scrie decat ce am trait”. Influente : A fost inflentat de scriitorul francez Marcel Proust ,de Stendal , scriitror din secolul XIX, si de Henri Berson, filozof francez.

Stendal: l-a influentat pe Camil Petrescu in felul de a prezenta razboiul, reliefand tot ce are oribil , fara patriotism, bravura , sau stralucire. Marcel Proust : Camil Petrescu a “imprumutat”: “Memoria involuntara”: Procedeul prin care faptele sunt prezentate in ordinea fluxului memoriei si nu in ordine cronologica.

Anticalofilismul stilului --- Camil Petrescu este impotriva stilului “frumos” ,artificial plin de inflorituri , de figuri de stil. El adopta un stil sclipitor , intelectualist, vrea autenticul vietii. Henri Berson: Intuitionismul: Adevarul vietii nu poate fi surprins rational , ci prin intuitie. Nu intereseaza stiinta existentei reale , ci faptele.

TEHNICA ROMANULUI In volumul sau de eseuri “Teze si antiteze”,intr-o serie de articole ca “Noua structura si opera lui Marcel Proust” ,dezvolta punctul sau de vedere cu privire la crearea romanului de tip subiectiv: Prezinta realitatea cu luciditate, in spiritul adevarului absolut si al autenticitatii faptelor. Literatura trebuie sa se racordeze cu filozofia epocii. Introspectia : modalitate specifica romanului de analiza , prin care personajul isi sondeaza starile sufletesti. Introspectia se realizeaza cu ajutoul monologului interior.

Relativizarea personajului : se creaza odata cu inaintarea romanului. Abial la sfarsit , putem avea imaginea concreta a personajului. Tehnica perspectivismului: prezentarea faptelor , dintr-o perspectiva unica, acea a naratorului- personaj (perspectiva actoriala).

Perspectiva in romanul de analiza este interioara , psihologica si personala. Conceperea timpului ca durata ,in care el este vazut ca o curgere continua in care sunt permise abaterile , revenirile , rememorarile, contrazicerile. Inglobeaza in prezent atat trecutul cat si viitorul. Nu mai apar evenimentele in ordine cronologica, liniar. STRUCTURA ROMANULUI Romanul este impartit in doua parti: Partea I : roman de iubire.

Aici apare o radiografiere extrem de amanuntita a sentimentului de iubire si gelozie , care e vazut ca o rasfrangere a iubirii. Aceasta prima jumatate a romanului este o opera de inventie, imaginata de autor. Partea I I : roman inchinat razboiului. Descrie senzatile combatantului in fata ororilor si grozaviilor razboiului. Aceasta a doua jumatate , este un document autentic si consta in jurnalul de campanie al lui Camil Petrescu, ca fost combatant in I razboi mondial.

TEMA ROMANULUI Autorul urmareste d.p.d.v. psihologic, evolutia lui Stefan Gheorghidiu, eroul, legata de iubire si de participarea lui in razboi. Tema: eroul traieste o DRAMA ,a intelectualului superior care nu se poate adapta la tot cea ce il inconjoara. Stefan Gheorghidiu este un inadaptat. EVOLUTIA CUPLULUI :STEFAN- ELA Ela si Stefan sunt doi intlectuali , foarte saraci.

Cei doi invatau in aceasi facultate, si la inceput Stefan se intalnea cu Ela , doar pt a putea o vedea pe colega ei , de care ii placea. Stefan accepta relatia cu Ela , pt ca era cea mai frumoasa fata din facultate si orgoliul sau viril il face sa cedeze. Ela era foarte indragostita , si nu il lasa o clipa singur .

Chiar mergea cu el la cursuri pe care nu le suporta , pt a fi langa el. Ela este foarte posesiva, iar acest lucru este interpretat de Stefan ca o dovada a dragostei. Stefan incepe sa o indrageasca, vazand cate face pentru el , si cat de de iubit. Cei doi, acum indragostiti , se casatoresc. Stefan Gheorghidiu , vizeaza la casnicia perfecta , la cuplul ideal.

Isi doreste o dragoste neconditonata , fara restrictii ; o dragoste absoluta, totala. “Acei care se iubesc au drept de viata si de moarte, unul asupra celuilant “ “Simteam ca femeia aceasta era a mea , in exemplar unic ,asa ca eul meu, ca mama mea, ca ne intalnisem de la inceputul lumii peste toate devenirile, amandoi si aveam sa pierim, la fel, amandoi .” “Lipsit de orice talent, in lumea asta muritoare, fara sa cred in Dumnezeu , nu m-as fi putut realiza decat intr-o dragoste absoluta .”

DRAMA eroului provine tocmai din aceasta dorrinta si aspiratie a lui la o casnicie model, la o iubire absoluta , casnicie care nu va fi deloc asa cum viseaza, si Gheorgidiu va suferi datorita acestui esec. I. Dupa casatorie ,Stefan crede ca visul sau s-a indeplinit, simte cuplul implinit , asa saraci cum erau. Insa, intre timp , un unchi foarte bogat, moare, lasandu-i intreaga averea nepotului, Stefan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.