Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi - raportul dintre timpul cronologic si cel psihologic

Trimis la data: 2013-10-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre raportul dintre timpul cronologic si cel psihologic, ilustrat intr-un roman studiat, apartinand lui Camil Petrescu.

Cele doua tipuri de timp despre care vorbeste Mario Vargas Llosa - "un timp cronologic si un altul psihologic" - descriu, de fapt, coordonatele esentiale ale existentei umane. Afirmatia se refera la felul in care orice individ percepe timpul obiectiv, transformandu-l in ritm propriu, subiectiv. Romanul subiectiv ilustreaza cel mai bine acest tip de relatie temporala, dat fiind ca mizeaza pe innoirea structurilor narative, prin accentul pus pe psihologic in defavoarea relatarii unor evenimente exterioare constiintei, prin preocuparea pentru obtinerea autenticitatii relatarii si prin valorizarea perceptiei lumii exterioare din perspectiva naratorului subiectiv.
Perspectiva narativa unica si subiectiva are drept consecinta imediata, in planul relatarii, incalcarea ordinii temporale firesti, pentru ca personajul - narator nu retine evenimentele in ordine neaparat cronologica, ci in ordinea importantei lor pentru constiinta proprie.
Roman modern, subiectiv, Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu valorifica tehnici de constructie moderne, printre care se numara fluxul constiintei, memoria afectiva, renuntarea la cronologie. Autenticitatea relatarii este asigurata de relatarea evenimentelor care au marcat memoria afectiva a personajului - narator, Stefan Gheorghidiu.

Alcatuit sub forma unei ample confesiuni a personajului principal, romanul prezinta evolutia unui conflict interior care se accentueaza pe masura ce eroul este prins in situatii care ilustreaza "curba fatidica a vietii tuturor existentelor." Sublocotenentul Stefan Gheorghidiu, aflat cu regimentul sau in regiunea Dambovicioarei, incearca sa obtina o permisiune de doua zile pentru a merge la Campulung, unde fosta lui sotie, Ela, il chema insistent. Scrisoarea Elei venea la scurta vreme dupa o reconciliere survenita in urma unei lungi perioade de neintelegeri, care declanseaza un conflict puternic in constiinta personajului.

Discutia in contradictoriu de la popota ofitereasca introduce a doua tema a romanului, aceea a dragostei. Stefan Gheorghidiu rememoreaza momentele mariajului sau cu Ela, mariaj ce sta de la bun inceput sub semnul geloziei. Tineri studenti, cu o situatie materiala precara, cei doi soti vor fi pusi in fata unei situatii neasteptate - o mostenire din partea unui unchi bogat ii proiecteaza intr-o lume mondena, luxoasa, in care Ela se acomodeaza rapid, in timp ce Stefan Gheorghidiu refuza sa se integreze. Noul lor statut social pune in evidenta diferentele dintre cei doi soti.

Relatata din perspectiva, unica, a unui personaj a carui constiinta este scindata intre ratiune si pasiune, intre luciditate si autosugestie, povestea iubirii dintre Stefan Gheorghidiu si Ela dezvaluie un complicat mecanism sufletesc. Spiritual, ironic, hipersensibil, Gheorghidiu "este un psiholog al dragostei" ( Perpessicius ). Antologica pentru modul in care ia nastere gelozia, printr-un complicat joc al autosugestiei, este scena in care Stefan Gheorghidiu, Ela si foarte vag conturatul G., asezati pe bancheta din spate a unei masini - intre Gheorghidiu si G. se afla Ela -, merg catre Odobesti.

Pentru narator, esecul in iubire este un esec al cunoasterii; analiza mecanismului psihologic al erosului, semnificativa pentru toti eroii lui Camil Petrescu, este dublata de o radiografie a raporturilor sociale care genereaza, de cele mai multe ori, conflictele interioare.
Confruntat cu experienta-limita a razboiului care redimensioneaza orice relatie umana, Stefan Gheorghidiu isi analizeaza retrospectiv si critic intreaga existenta. Drama erotica este reevaluata din perspectiva experientei razboiului care, in viziunea romancierului, "a fost drama personalitatii, nu a grupei umane".

Intors in prima linie dupa cele cateva zile petrecute la Campulung, Stefan Gheorghidiu participa la luptele de pe frontul Carpatilor cu sentimentul ca este martor la un cataclism cosmic, unde accentul cade nu pe eroismul combatantilor, ci pe haosul si absurditatea situatiei - aspect subliniat de majoritatea criticilor literari care au comentat romanul la aparitia sa.

Personajul are - sub amenintarea permanenta a mortii - revelatia propriei individualitati, ca si a relativitatii absolute a valorilor umane. Finalul romanului consemneaza despartirea definitiva de trecut a eroului, gest caracteristic pentru personajele masculine camilpetresciene, care "distrug o pasiune, se sinucid, dar nu ucid. Ei stiu ca eroarea se afla in propria constiinta, si nu in obiectele constiintei" (Marian Popa )

Printr-un artificiu compozitional, actiunea din primul capitol, La Piatra Craiului, in munte, este posterioara intamplarilor relatate in restul Cartii I. Capitolul pune in evidenta cele doua planuri temporale din discursul narativ: timpul nararii, cronologic ( prezentul frontului ) si timpul narat, psihologic ( rememorarea povestii de iubire cu Ela ). Discutia de la popota ofiterilor despre un fapt divers ( un sot si-a ucis sotia infidela si a fost achitat de jurati ) declanseaza memoria afectiva a protagonistului, trezindu-i amintiri legate de cei doi ani de casnicie cu Ela. Un eveniment exterior declanseaza rememorarea unor trairi si a unor intamplari desfasurate intr-un timp psihologic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.