Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi - repere

Trimis la data: 2002-06-09
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 2227
Autor: Elvira p
Dimensiune: 12kb
Voturi: 109
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
INTRODUCERE. Camil Petrescu reprezinta in literatura romana , pe creatorul romanului de analiza psihologica de tip subiectiv, scris la persoana I unde autorul se identifica cu personajul. “Eu nu pot vorbi onest ,decat la persoana I si nu pot scrie decat ce am trait”. Influente : A fost inflentat de scriitorul francez Marcel Proust ,de Stendal , scriitror din secolul XIX, si de Henri Berson, filozof francez.
Camil Petrescu reprezinta in literatura romana , pe creatorul romanului de analiza psihologica de tip subiectiv, scris la persoana I unde autorul se identifica cu personajul.

“Eu nu pot vorbi onest ,decat la persoana I si nu pot scrie decat ce am trait”.
Influente :A fost inflentat de scriitorul francez Marcel Proust ,de Stendal , scriitror din secolul XIX, si de Henri Berson, filozof francez.

Stendal: l-a influentat pe Camil Petrescu in felul de a prezenta razboiul, reliefand tot ce are oribil , fara patriotism, bravura , sau stralucire.

Marcel Proust : Camil Petrescu a “imprumutat”:
“Memoria involuntara”: Procedeul prin care faptele sunt prezentate
in ordinea fluxului memoriei si nu in ordine cronologica.
Anticalofilismul stilului --- Camil Petrescu este impotriva stilului “frumos” ,artificial plin de inflorituri , de figuri de stil.

El adopta un stil sclipitor , intelectualist, vrea autenticul vietii.
Henri Berson:
Intuitionismul: Adevarul vietii nu poate fi surprins rational , ci prin intuitie. Nu intereseaza stiinta existentei reale , ci faptele.

TEHNICA ROMANULUI
In volumul sau de eseuri “Teze si antiteze”,intr-o serie de articole ca “Noua structura si opera lui Marcel Proust” ,dezvolta punctul sau de vedere cu privire la crearea romanului de tip subiectiv:
Prezinta realitatea cu luciditate, in spiritul adevarului absolut si al autenticitatii faptelor.
Literatura trebuie sa se racordeze cu filozofia epocii.

Introspectia : modalitate specifica romanului de analiza , prin care personajul isi sondeaza starile sufletesti. Introspectia se realizeaza cu ajutoul monologului interior.

Relativizarea personajului : se creaza odata cu inaintarea romanului. Abial la sfarsit , putem avea imaginea concreta a personajului.
Tehnica perspectivismului: prezentarea faptelor , dintr-o perspectiva unica, acea a naratorului- personaj (perspectiva actoriala). Perspectiva in romanul de analiza este interioara , psihologica si personala.

Conceperea timpului ca durata ,in care el este vazut ca o curgere continua in care sunt permise abaterile , revenirile , rememorarile, contrazicerile. Inglobeaza in prezent atat trecutul cat si viitorul.

Nu mai apar evenimentele in ordine cronologica, liniar.
STRUCTURA ROMANULUI
Romanul este impartit in doua parti:
Partea I : roman de iubire. Aici apare o radiografiere extrem de amanuntita a sentimentului de iubire si gelozie , care e vazut ca o rasfrangere a iubirii.

Aceasta prima jumatate a romanului este o opera de inventie, imaginata de autor.Partea I I : roman inchinat razboiului. Descrie senzatile combatantului in fata ororilor si grozaviilor razboiului.

Aceasta a doua jumatate , este un document autentic si consta in jurnalul de campanie al lui Camil Petrescu, ca fost combatant in I razboi mondial.

TEMA ROMANULUI
Autorul urmareste d.p.d.v. psihologic, evolutia lui Stefan Gheorghidiu, eroul, legata de iubire si de participarea lui in razboi.
Tema: eroul traieste o DRAMA ,a intelectualului superior care nu se poate adapta la tot cea ce il inconjoara.
Stefan Gheorghidiu este un inadaptat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.