Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi - tema si viziunea

Trimis la data: 2014-04-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul modern de analiza psihologica, subiectiv, cultivat la noi in deceniul al treilea al secolului trecut, deplaseaza interesul spre estetica autenticitatii, iar naratiunea se concentreaza asupra evenimentelor vietii interioare. Vorbind intr-un articol despre noul roman, Camil Petrescu se refera la coordonata psihologica, de analiza a romanului interbelic, resimtita ca o necesitate: ,,Eroul de roman presupune un zbucium interior[...]"
Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi este un roman modern, subiectiv, psihologic, fapt relevat de un puternic conflict interior, al unei constiinte problematizante, de utilizarea unor tehnici moderne ale analizei psihologice, precum introspectia, monologul interior, fluxul constiintei.
Structurandu-si opera pe o pasiune sau pe o idee, Camil Petrescu impune in literatura romana problema cunoasterii. Eroul sau este un intelectual in cautarea absolutului si, cum in viata concreta absolutul nu poate fi atins, se declanseaza drama. Temele principale ale romanului - asa cum sugereaza si titlul - sunt iubirea si razboiul, ca experiente de cunoastere. Cartea intai (6 capitole) se prezinta ca un monolog si infatiseaza istoria unei iubiri; Cartea a doua (7 capitole) este un jurnal de front.

O prima secventa, reprezentativa pentru ilustrarea tematicii romanului / naturii reflexive a personajului central, se regaseste in incipitul romanului. In primavara lui 1916, locotenentul Stefan Gheorghidiu se afla cu un regiment de infanterie, intre Busteni si Predeal. In urma discutiei de la popota, despre achitarea unui barbat din lumea buna, ce isi ucisese sotia, Gheorghidiu e uimit de simplitatea cu care dezbat ofiterii cazul. In opinia sa, o iubire mare este ,,un proces de autosugestie", care cere timp si complicitate. Iubirea sincera inseamna viata construita in doi, loialitate absoluta, fara jigniri, fara incredere inselata. Cei care se iubesc ,,au drept de viata si de moarte, unul asupra celuilalt".

Imaginea razboiului, cu groaza si atrocitatile sale, este inedit ilustrata in capitolul Ne-a acoperit pamantul lui Dumnezeu, din Cartea a doua a romanului. Ordinul de retragere a batalionului soseste tarziu, iar atacul dusmanului e necrutator. Gheorghidiu comenteaza teribilul momentului: exploziile ,,se succed organizat", ,,astepti sa fii lovit drept in moalele capului, sa fii imprastiat", explozia iti sparge urechile, te acopera cu pamant, dar prin simplu fapt ca ai auzit-o, ,,nu esti mort". Secventa evidentiaza situatia-limita cu care se confrunta personajul, ca experienta definitorie in evolutia sa. In urma consumarii acestei drame, obsesia geloziei nu mai are nicio relevanta. Gheorghidiu se detaseaza, chiar si cu dovada infidelitatii Elei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.