Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Trimis la data: 2004-12-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 14
Autor: Monica Nicolae
Dimensiune: 9kb
Voturi: 981
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul este o specie a genului epic,in proza de mare intindere, cu actiune complexa si complicata,desfasurata pe mai multe planuri narative,care pot fi paralele sau intersectate cu o intriga complicata.

Personajele numeroase si puternic individualizate sunt angrenate in conflicte puternice,structura narativa este ampla si contureaza o imagine bogata si profunda a vietii.Principalul mod de expunere este naratiunea iar personajele se contureaza direct prin descriere si indirect din propriile fapte,ganduri si vorbe,cu ajutorul dialogului si al monologului interior.
Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi
de Camil Petrescu
-roman subiectiv modern


Romanul este o specie a genului epic,in proza de mare intindere, cu actiune complexa si complicata,desfasurata pe mai multe planuri narative,care pot fi paralele sau intersectate cu o intriga complicata.
Personajele numeroase si puternic individualizate sunt angrenate in conflicte puternice,structura narativa este ampla si contureaza o imagine bogata si profunda a vietii.Principalul mod de expunere este naratiunea iar personajele se contureaza direct prin descriere si indirect din propriile fapte,ganduri si vorbe,cu ajutorul dialogului si al monologului interior.
Romanul “Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi” este structurat in doua parti,cu titluri semnificative,surprinzand doua ipostaze existentiale:”Ultima noapte de dragoste”care exprima aspiratia catre sentimental de iubire absoluta si “Intaia noapte de razboi”,care ilustreaza imaginea razboiului tragic si absurd,ca iminenta a mortii.
Romanul este scris la persoana 1,naratorul,personaj indentificandu-se in partea a doua cu autorul.Modalitatea narativa se remarca prin prezenta marcilor formale ale naratorului de unde reiese de apropierea acestuia de evenimente.Romanul este un monolog liric deoarece eroul de destainuie,se analizeaza cu luciditate.Romanul este alcatuit pe baza unui jurnal de campanie,in care timpul obiectiv (cronologic)evolueaza paralel cu timpul subiectiv (discontinuu),acestea fiind cele doua planuri compozitionale ce-l motiveaza pe Camil Petrescu drept novator al estetici romanului romanesc.
Jurnalul de campanie pe care sublocotenentul Stefan Gheorghidiu il incepe o data cu experienta frontului,consemneaza drama iubirii adusa in memoria eroului de o discutie pe aceasta tema purtata de ofiteri la popota regimentului.In jurnal se consemneaza evenimentele traite de erou in timp obiectiv (imaginra frontului),sunt rememorate (prin memorie involuntara),episoadele casniciei lui cu Ela,aduse in timp subiectiv.
Cuvantul “noapte “repetat in titlu reda simbolic incertitudinea,indoiala,irationalul,nesiguranta si absurdul,necunoscutul si tainele firii umane.Cele doua “nopti” din titlu sugereaza si doua etape din evolutia personajului principal.Incipitul romanului il constituie prezentarea lui Stefan Gheorghidiu,potrivit jurnalului de front al acestuia ca proaspat sublocotenent rezervist in primavera anului 1916,contribuind la amenajarea fortificatiilor de pe Valea Prahovei si din apropierea Dambovicioarei.
Scris la persoana 1,naratorul-personaj incrimineaza cu ironie usturatoare incompetenta sistemului de aparare militara a tarii,in preajma primului razboi mondial.
Prin dialog,fiecare opinie este corelata cu trasaturile fizice si morale ale sustinatorului,ceea ce demonstreaza ca autorul stapaneste cu maiestrie arta portretistica,ilustrand relativismul ca modalitate estetica moderna a prozei romanesti.De pilda,capitanul Dimiu,asejat in rosturi gospodaresti traditionale,considera ca “neasta trebuie sa fie nevasta si casa,casa…daca-i arde de altele sa nu se marite”.
Memoria involuntara apare declansata in discutia purtata de Gheorghidiu la popota.Fire reflexiva si pasionala,Stefan Ghiorghidiu diseca si analizeaza cu luciditate noua comportare a Elei,acumuland progresiv nelinisti si indoieli interioare,care devin sfasietoare,pe care le exprima prin monolog interior.”nu mai puteam citi nici o carte, parasisem Universitatea”.Stefan se chinuise ingrozitor la petrecerile mondene,cantarind fiecare vorba fiecare gest al Elei.”trageam cu urechea nervos sa prind crampeie din convorbirile pe care nevasta-mea le avea cu domnul de alaturi de ea”atitudine care-i face pe ceilalti sa-l considere gelos.El respinge cu fermitate stupiditatea geloziei,considerand-o neconforma cu normalul si realitatea.
“Cartea a doua “a romanului incepe cu capitolul “Intaia noapte de razboi”care ilustreaza o imagine de groaza a frontului,cu o armata dezorganizata,ofiteri incompetentisi ostasi dezorientati.Adevarata desprindere din drama torturanta a incertitudini se face prin trairea unei experiente cruciale mult mai dramatice,a ceea a razboiului la care Gheorghidiu participa efectiv,luptand pentru eliberarea Ardealului de sub ocupatia trupelor austro-ungare.
In conditiile frontului timpul exterior (obiectiv) si cel interior (subiectiv) coincide razboiul ocupa defintiv planul constiintei eroului,care se simte acum detasat parca de sine si de tot ce a fost intre el si Ela.Ranit si spitalizat Stefan Gheorghidiu se intoarce in Bucuresti,este primit de Ela cu dragalasenie ,dar el o simte ca pe o straina si-i propone sa se desparta,gandind nepasator “sunt oboist,mi-e indiferent chiar daca e nevinovata”Ca toate personajele camilpetresciene,Stefan Gheorghidiu este intelectualul inadaptat superior,care nu se potriveste in nici un fel cu societatea mediocra.
Stefan Gheorghidiu traieste drama singuratatii intelectualului lucid analititc si reflexiv care devine constient ca “o iubire mare e mai curand un process de autosugestie”.El traieste,asadar,in lumea ideilor pure,caci vede idei.Stilul lui Camil Petrescu se caracterizeaza prin claritate,sobrietate,fraza scurta si nervoasa este analitic si intelectualizat.
Originalitatea romanuli e data de subtilitatea propriei constiinte de declansarea prin memorie involuntara a dramei suferite din iubire,de indentificarea deplina a titlului subiectiv cu cel obiectiv,de faptul ca scriitorul este in acelasi timp personaj si narator.
Principalele modalitati de analiza psihologica utilizate de Camil Petrescu in roman constituie tehnici specifice creatiilor literare psihologice pe care le imbina cu maiestrie si talent:monologul interior,dialogul introspectia constiintei si a sufletului,autoanaliza si autointrospectia care scot in evidenta zbuciumul interior al personajului cauzat de aspiratia spre absolut.
Camil Petrescu aduce un nou suflu literaturii romane prin introducerea conceptelor de relativism, subiectivism anticalofilism si face ca romanul al carui centru este intelectualul sa fie unul de o inestimabila valoare.
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.