Ultimele sonete inchipuite ale lui Shakespeare in traducere imaginara de Vasile Voiculescu

Trimis la data: 2009-09-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina Britaru
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este, probabil, pana astazi, opera cea mai fascinanta a autorului, fapt datorat nu numai valorii literare, incontestabile, a ciclului in sine, cat caracterului sau de pastisa inalta, de replica (extrem de puternica, prin coerenta vocii care se construieste cu ajutorul textelor) data unuia din cele mai celebre modele ale sonetului european. Este calitatea pe care o sublinia St. Aug. Doinas, vorbind de implicatiile poetice ale experimentului itraducerii imaginarei ca forma majora a epigonismului, loc geometric ial unei intalniri de culturai: Ultimele... iconstituie o experienta artistica singulara, si nu numai in aria literelor noastre.
Prin subordonarea lor, in punctul de pornire, la o opera model - in speta, sonetele lui Shakespeare - ele se indica drept o opera de epigonism; insa prin forta lor lirica, prin plasticitatea expresiei romanesti, care nu sunt cu nimic tributare modelului ales, ele se impun ca un miracol al poeziei noastre, obligandu-ne sa reflectam la o reinstituire semantica a termenului de epigonism...i (Doinas, 1999). Ultimele... au fost receptate, la aparitie, ca o creatie singulara in ansamblul scrierilor lui Voiculescu;

C. Ungureanu explica faptul acesta prin ratiuni ideologice ale momentului, care au determinat critica sa desparta ciclul postum respectiv de filonul poeziei religioase a autorului, desi liniile de continuitate intre ele sunt foarte numeroase si evidente. Poeme ale unui sentiment plenar, erosul, sonetele lui Voiculescu sunt, totodata, in chip caracteristic liricii moderniste europene, poeziile unei crize a cuvantului, ale unei limite a limbajului confruntat cu unicitatea trairii.

De nerostit, pentru ca neasemeni nici unei iubiri trecute, celebre, iubirea pe care o marturiseste, totusi, subiectul sonetelor, recurge la mastile literaturizarii spre a se ivi inaintea cititorului; esenta ei unica este aproximata livresc, cunoasterea ei directa fiindu-ne orgolios, gelos, violent interzisa. Literatura majora a sonetului european (modelul declarat este Shakespeare, dar cititorul rafinat poate regasi accente dantesti, sfasieri ale erosului alaturat mortii in traditia lui Petrarca, trimiteri la Michelangelo, etc.) este convocata pentru a da seama despre gloria unui sentiment si despre umilinta expresiei lui.

Este ceea ce C. Ungureanu denumeste ipanliteraturismi, cand itotul devine sau incearca sa devina o 'functie a literaturii', registrul alegoric se hraneste copios dintr-un posibil 'dictionar de termeni literari', desfasurarea epica a unor poeme se relationeaza cu alte 'poeme' mai vechi ori mai noii (C. Ungureanu, 1981). Este semnificativ atat faptul ca Voiculescu recurge la o specie literara cu forma fixa, puternic canonizata in algebra sa, la o forma care trebuie sa fie preeminenta sensului (de exprimat), cat si optiunea sa foarte precisa pentru sonetul renascentist, unde abunda metaforele, comparatiile, alegoriile, un intreg registru stilistic la fel de obligatoriu ca si constrangerile formale.

Incarcatura de imagini umple astfel, violent, locul a ceea ce nu se poate rosti si deci nu se poate cunoaste: iubirea absoluta, impartasita, in veci. Sunt spectacole de forme, de adjective, de culori si de stari ale subiectului-indragostit, in care rapelul livresc sau mitologic permite obiectivarea experientei, dar ifiecare din aceste momente ale marelui spectacol poarta deasupra lui, ca o sabie a lui Damocles, presimtirea macularii sale viitoarei (C. Ungureanu, 1981).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.