Umanismul - Umanismul romanesc

Trimis la data: 2010-05-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 321
Autor: Codrin Vantu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Umanismul este o miscare social-culturala care s-a dezvoltat in perioada Renasterii (sec XIV - XVI).Renasterea este perioada din istoria omenirii caracterizata printr-o dezvoltare sincrona, fara precedent a stiintei, artelor si a civilizatiei in general.Termenul de Umanism are doua sensuri:unul mai larg: dragoste fata de oameni.Altul mai restrans: dragoste fata de valorile antichitatii greco-romane.Miscarea umanista cumuleaza ambele sensuri.Umanismul a aparut in Italia (Florenta) de unde s-a raspandit in intreaga Europa.
Caracteristici:increderea in libertatea, demnitatea si perfectabilitatea omului;increderea in ratiune;promovarea omului universal;armonia dintre om si natura;admiratia fata de valorile antichitatii greco-latine;in centrul preocuparilor umanistilor se afla omul;

Umanismul Romanesc
Pe teritoriul tarii noastre, umanismul se dezvolta destul de tarziu (sec XVII) odata cu aparitia primilor carturari cunoscatori ai culturii antichitatii, a limbilor latina, greaca si slavona.Reprezentantii umanismului romanesc sunt cronicarii care sustin in operele lor idei fundamentale ale culturii romanesti:
- originea latina a poporului si a limbii romane;
- continuitatea existentei acestui popor pe teritoriul romanesc;
- unitatea tuturor romanilor din provinciile romanesti;
- rolul civilizator al tipariturilor;
- forta educativa a istoriei;
- credinta in adevar si documente;
- dorinta de a salva oamenii de ignoranta

Manuscrisul autograf al Letopisetului lui Grigore Ureche s-a pierdut si de aceea multa vreme cronica a fost atribuita lui Nestor Ureche, tatal lui Grigore. Astazi este in afara de orice indoiala ca Letopisetul apartine lui Grigore Ureche asa cum stabilise in 1852 Mihail Kogalniceanu. "Letopisetul Tarii Moldovei" scris de Grigore Ureche in ultimii ani ai vietii este o opera determinata. Ea incepe cu anul intemeierii Moldovei (1359) "cand s-au descalecat tara" si se opreste in anul 1594 "cand au venit Loboda cu oaste cazaceasca si au gonit pe Aron - Voda de-n scaun si au ars Targul Iasi."

Este necesar sa precizam ca au existat trei copisti ai Letopisetului (Simion Dascalul, Nisail Calugarul, Axinte Uricarul) care au considerat necesar, in momentul in care au copiat, sa completeze cronica cu ceea ce i-a scapat cronicarului sau n-a stiut.
Interpretarile lui Simion Dascalul sunt lipsite de simt critic si au fost semnalate in mare parte si de cronicarii urmatori care le-au combatut.

Grigore Ureche nu este interesat numai de cantitatea stirilor, ci si de calitatea lor. El nu scrie numai pentru a informa, ci si pentru a educa, pentru a oferi un indreptar de viata: "sa ramaie feciorilor si nepotilor, sa le fie invatatura... ". Istoria este necesara "ca sa nu se inece a toate tarile anii trecuti", este o datorie patriotica obligatorie pentru orice popor care vrea sa paseasca pe o prima treapta a culturii. Grigore Ureche este primul cronicar care simte nevoia de a respecta adevarul fortelor consemnate "ca sa nu ma aflu scriitoriu de cuvinte desarte, ci de dreptate".

Cronica oglindeste oranduirea feudala din prima jumatate a sec XVII al marii boierimi.Cronicarul condamna sistemul de guvernare bazat pe autoritatea domneasca considerand ca domnitorul nu poate avea drept de viata si de moarte asupra supusilor sai; idealul statal al lui Ureche este regatul albinelor intemeiat pe armonia dintre matca si lucratoare.

Preconizeaza pentru Moldova o carmuire dupa pravila, adica dupa legea scrisa "pe Moldova este acest obiceiu de pier far-de munca, far-de judecata, far-de leac de vina.".Cronicarul manifesta o ura neimpacata impotriva cotropitorilor otomani "groaza tuturor vecinilor de prin-prejur".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.