Umanismul european

Trimis la data: 2010-01-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.60 / 10
Downloads: 3229
Autor: Lupoaia Duca Nicoleta
Dimensiune: 7kb
Voturi: 106
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Umanismul reprezinta o miscare de afirmare libera a personalitatii umane, un current cultural aparut in timpul Renasterii italiene(sec.xv)care-si propunea asezarea omului in centrul tuturor cautarilor de ordin filozofic, poetic,istoric,moral,retoric sau lingvistic. Nascut dupa un ev mediu al epidemiilor,al cruciadelor,al inchizitiei si al dogmei,al saraciei si al umilintei nascute din lipsirea de libertate si din blocarea accesului la cultura(la tainele textelor scrise),umanismul propune o dislocare a imaginii lui Dumnezeu din antrul Universului,unde va fi asezat omul care trebuie acceptat in virtutea conditiei sale de huma,adica in virtutea calitatilor si defectelor sale in egala masura.
Un intelectual de factura umanista cultiva celorlalti increderea in puterea ratiunii si convingerea ca omul este perfectibil,cu conditia sa respecte armonia relatiei sale cu natura.In sens umanist,nu ne nastem oameni ci devenim oameni prin experienta de viata,prin impactul pe care-l pot avea relatiile interpersonale prin educatie,sau prin capacitatea de a invata din greseli :umanistii considerau daunatoare pozitia de neclintit a bisericii care vorbea omului despre o autoritate divina,aspra,critica,severa,neiertatoare.

Omul Evului Mediu tinut in saracie,boala si analfabetism nu va reusi sa-l intalneasca pe Dumnezeu prin intermediul unor rugaciuni reproduse mecanic,de frica inchizitiei sau de frica zilei de maine.De aceea,miscarea umanista,propunea cel putin la nivel teoretic o cale inversa de redescoperire a divinitatii :dinspre om(creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu)inspre divinitate.In acest scop,umanistii isi vor alege ca modele culturale valorile antichitatii greco-latine cu a caror traditie voiau sa realizeze o jonctiune,dovada ca se ocolea intreg sistemul de idei vehiculate in Evul Mediu considerate o mare eroare si o amenintare grava la adresa speciei umane.

Antichitatea presupunea spre deosebire de Evul Mediu o libertate mai mare de gandire si de liber arbitru,politeismul(credinta in zei)deosebindu-se substantial de dogma monoteista crestina.Zeii erau mai degraba o intruchipare a fortelor,elementelor si fenomenelor naturii usor de observat si de inteles de catre oamenii obisnuiti.

Credinta anticilor era mai degraba o atitudine de bun simt,de respect fata de natura.Anticii sacrificau animale si aduceau ca ofrande produse ale pamantului,in timp ce tribunalul inchizitiei trimitea la ardere pe rug sau la schingiuiri,fiinte umane.

Una dintre cele mai cunoscute victime ale bisericii crestine in Evul Mediu este Galileo Galilei cel care a sustinut pentru prima data teoria heliocentrismului conform careia in centrul Universului s-ar afla Soarele,iar nu Pamantul,dupa cum sustinea biserica,teorie pe care stiinta a dovedit-o ca fiind adevarata,mult mai tarziu.

Daca s-ar putea reprosa ceva umanismului italienesc,ar fi faptul ca umanistii insisi au inclinat sa se constituie,ca si clerul,intr-o casta a elitelor,a geniilor,incasibila omului de rand.

Cei mai multi umanisti si-au consumat existenta printr-o foame uneori irationala de cuvant scris,acumuland informatii din domenii dintre cele mai diverse :religie, istorie, filozofie, retorica, anatomie, muzica, literatura, poetica si uitand de fiinta umana in carne si oase pe care se presupune ca o elogiau prin creatiile lor.

Cei mai cunoscuti umanisti sunt :
In domeniul artelor plastice :Botticelli,Leonardo da Vinci, Rafael, Michelangelo, Jan van Eyck.
In domeniul stiintelor:Galileo Galilei
In literatura:Picodella Mirandola,Nicolo Machiavelli(“Principele divide et impera”),Montaigne,William Shakespeare(Anglia),Miguel de Cervantes.

Majoritatea pictorilor Renasterii nu se pot defini ca spirite absolute libere,punandu-si pictura in slujba oamenilor bisericii ori a familiilor nobiliare,care comandau tablouri cu anumite subiecte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.