Un artist al foamei

Trimis la data: 2013-08-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.27 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ultimele decenii, interesul pentru artistii foamei a scazut mult. In timp ce odinioara era foarte rentabil sa organizezi asemenea spectacole in regie proprie, astazi lucrul acesta este cu totul imposibil. Erau alte vremuri. Pe-atunci intreg orasul se preocupa de artistul foamei ; cu fiece noua zi de flaminzire, participarea publicului crestea ; toti voiau sa-l vada macar o data zi ; catre sfirsitul perioadei de flaminzire existau abonati care sedeau zile intregi in fata custii mici cu gratii ; se organizau vizite pina si noaptea, la lumina facliilor, pentru a spori efectul ; in zilele cu vreme frumoasa cusca era scoasa in aer liber si atunci artistul foamei era aratat mai cu seama copiilor ;
In timp ce pentru adulti era doar o distractie la care participau sub impulsul modei, copiii priveau uimiti, cu gura cascata si tinindu-se de mina pentru mai multa siguranta ; ei voiau sa vada cum, dispretuind pina si scaunul, artistul sta lungit pe paie, livid, intr-un tricou negru, cu coastele iesite prin piele, raspunzind uneori cu eforturi la intrebari, dind din cap politicos, ba chiar scotind bratul printre gratii pentru ca lumea sa pipaie cit e de slab.

apoi cum se cufunda din nou in sine, fara sa se mai sinchiseasca de nimeni, nici macar de baAZtaile, atit de importante pentru el, ale ceasului -- singura mobila din cusca -- si cum nu faAZcea altceva decit sa priveasca fix inainte, cu ochii aproape inchisi, sorbind din cind in cind cite un pic de apa dintr-un paharel, pentru a-si umezi buzele.
In afara de spectatorii pasageri, existau acolo si paznici permanenti, alesi de public, in mod ciudat, de obicei dintre macelari ; acesti paznici, facind de garda cite trei deodata, aveau miAZsiunea sa-l supravegheze zi si noapte pe artistul foamei, pentru ca nu cumva sa imbuce cite ceva pe-ascuns.

Dar asta nu era decit o simpla forAZmalitate, introdusa pentru linistirea multimii, intrucit initiatii stiau bine ca, in timpul flaminzirii, artistul foamei n-ar fi luat ceva in gura cu nici un pret, nici chiar silit ; onoarea meseriei sale ii interzicea asemenea lucru. Fireste ca nu toti paznicii erau in stare sa priceapa asta ; erau uneori grupuri de paznici nocturni care faceau paza foarte superficial, asezindu-se intentionat in vreun colt indepartat si adincindu-se acolo in jocul de carti, cu intentia vadita de-ai permite artistului foamei sa ia o mica gustare, pe are -- dupa parerea lor -- ar fi putut-o scoate din vreo ascunzatoare plina de provizii.

Nimic nu era mai chinuitor pentru artistul foamei decit asemenea paznici ; din cauza lor se posomora ; il faceau sa suporte flaminzirea ingrozitor de greu ; uneori isi invingea slabiciunea si, in timpul acestor garzi, cinta cit il tineau puterile,
pentru a le arata oamenilor cit de nedreapta era banuiala lor. Dar nu-i ajuta prea mult ; oamenii nu faceau altceva decit sa se mire de indeminarea lui de-a minca pina si in timp ce cinta.

Mai curind prefera paznicii care se asezau chiar linga gratii si care nu se multumeau cu lesietica iluminatie de noapte a salii, ci il scaldau in lumina lanternelor electrice pe care le punea la dispozitie impresarul. Lumina vie nu-l stingherea de loc, de dormit tot nu putea dormi, dar putea in schimb sa motaie putin pe orice lumina si la orice ora, chiar cind sala era supraaglomeAZrata si zgomotoasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.