Un caz de intertextualitate - Caragiale-Eminescu

Trimis la data: 2009-05-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 8.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin Mandrescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Locul de "intersectie" cel mai marcant Caragiale-Eminescu pare a fi Privesc orasul-furnicar Acesta pare un poem scris cel putin de Bacovia, daca nu de Geo Dumitrescu (sau direct de vreun optzecist). "Depoetizarea" isi arunca aici in joc intregul arsenal. Acest text este atat de anti-romantic, incat pare transpunerea unei "iesiri din sine" aproape ilicite. E o derogare de la Sinele "romantic", o anulare psihanalitica a centrului creativ gravitational. (Poetul vede, ca in transa, ceea ce urmeaza sa se intample, in primul rand in materie de tehnici poetice).
"Transcodajul" presupune, oricum, un implicit exercitiu de autoanulare. Eminescu se de-situeaza in Privesc orasul furnicar, forteaza captarea unei "alte lumi" poetice, "reale", imediate, contingente. Eul poetic se ... caragializeaza. Nu mai este vorba acum de anunturi ale schimbarii, de presimtiri, ci de schimbarea efectiva a presupozitiilor creatiei (care evident ca nu e definitiva, dar are meritul de a semnala ca poetul intuia cu acuitate ideea alteritatii estetice).

Dificultatea de situare a acestui poem poate fi relevata si prin dezinteresul pe care il manifesta fata de el G. Calinescu, prin analiza lui expeditiva intr-o nota de subsol: "In ms. 2262, f. 152, este o incercare de poem zugravind dramele marilor orase: "Privesc orasul - furnicar./ Cu oameni multi si muri bizari". Suna clopot, se perinda preoti si credinciosi cu prapuri, trece parada, fiind sfintire de ape, apoi, urmarita de un "lotru de baiet", "O fata trece c-un profil/ Rotund si dulce de copil".

Sunt notate alte aspecte ale strazii: "Intr-o raspantie uzata/ Si-ntinde-un orb mana uscata,/ Hamalul trece incarcat/ Si orologiile bat." Istoria culmineaza cu inmormantarea unui intelectual care "traia din scris si din tradus". " Chiar din felul in care expune poemul, Calinescu ar fi putut sa inteleaga faptul ca aici se manifesta ceva cu totul diferit. (Este ca si cand criticul nici nu si-ar fi imaginat - si intr-o anumita masura avea dreptate ! - o asemenea "autotranscendere" eminesciana). Interpretarea calinesciana poate fi considerata ca vizand un stadiu prim, epidermic al textului.

Cu alte cuvinte, ea nu este eronata, ci numai partiala. "Rotind" acest poem - in spiritul celor declarate in prima parte a cartii - putem cu usurinta sa-l recontextualizam, fara a "anula" tipul de amplasament calinescian. Aceasta transmutatie, desi nu e una numai de ordin stilistic, e - in primul rand - una stilistica. Dar stilisticul trebuie inteles aici si in ofensiva lui diacronica (Mihai Zamfir) si/sau integratoare: "Exegeza de inspiratie stilistica ajunge astfel sa interfereze cu domeniul istoriei si chiar cu cel al teoriei literare.

Stilisticul este deci integrat progresiv in sisteme concentrice de semnificatii, pe planuri tot mai inalte de referinta, descoperite printr-o procedura euristica." Monica Spiridon, Despre "aparenta" si "realitatea" literaturii, Editura Univers, 1984, p. 182. Eminescu a experimentat in Privesc orasul-furnicar un alt mod de a scrie, implicind selectia arbitrara a elementelor constitutive ale regimului imaginar, enumerarile imprevizibile, vizualizarea "realista", dezinvoltura structurarii.

Ochiul poetului (observatorului) se impersonalizeaza si inregistreaza ca o camera de filmat: "Privesc orasul -furnicar - / Cu oameni multi si muri bizari,/ Pe strade largi cu multe bolti,/ Cu cate-un chip l-a stradei colt./ Si trec foind, razand, vorbind,/ Multime de-oameni pasi grabind./ Doar numai p-ici si pe colea/ Merge unul de-a-nletelea,/ Cu ochi-n cer, pe suerate,/ Tinandu-si manile la spate./ S-aude clopot rasunand,/ Cu prapuri, cruci, iconi, viind,/ Preotii lin si in vestminte/ Cantand a cartilor cuvinte."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.