Un mediu curat, o viata sanatoasa

Trimis la data: 2014-10-02
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Saviucmihaela
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mediu inconjurator este ansamblul de elemente care constituie cadrul, mijlocul si conditiile de viata ale omului. Ansamblul de elemente luate in calcul in acest caz sunt aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii.
Starea mediului inconjurator, ne afecteaza in mod direct viata si sanatatea noastra, de aceea este necesara o mai mare atentie si o mai multa responsabilitate din partea fiecarui cetatean pentru a trai intr-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apa curata si pentru a putea folosi conditiile de viata pe care ni le ofera natura
Se pare, insa ca noi oamenii tratam cu neglijenta acest aspect important contribuind la agravarea procesului de poluare prin distrugerea mediului care implicit conduce la distrugerea sanatatii fiecaruia dintre noi si a celor din jur.
Cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului inconjurator o are omul, poluarea fiind consecinta activitatii mai ales social - economice a acestuia.

Privita istoric, poluarea mediului a aparut odata cu omul, dar s-a dezvoltat si s-a diversificat pe masura evolutiei societatii umane, ajungand astazi una dintre importantele preocupari ale specialistilor din diferite domenii ale stiintei si tehnicii, ale intregii populatii de pe Terra. Poluarea mediului privita indeosebi prin prisma efectelor nocive asupra sanatatii a imbracat de-a lungul timpului mai maulte aspecte concretizate in diferite tipuri de poluare si anume:

I. Poluarea biologica, cea mai veche si mai bine cunoscuta dintre formele de poluare, este produsa prin eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a germenilor microbieni producatori de boli si epidemii, care fac numeroase victime.
In prezent, poluarea biologica - bacteriologica, virusologica si parazitologica, are o frecventa foarte redusa.
II.Poluarea chimica consta in eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a diverselor substante chimice. Pericolul principal al poluarii chimice il reprezinta potentialul toxic ridicat al acestor substante.

III.Poluarea fizica este cea mai recenta si cuprinde, in primul rand, poluarea radioactiva ca urmare a extinderii folosiri izotopilor radioactivi in stiinta, industrie, agricultura, zootehnie, medicina etc. Poluarii radioactive i se adauga poluarea sonora, tot ca o componenta a poluarii fizice. Zgomotul, ca si vibratiile si ultrasunetele sunt frecvent prezente in mediul de munca si de viata al omului modern, iar intensitatile poluarii sonore sunt in continua crestere.

Supraaglomerarea si traficul, doi mari poluanti fonici, au consecinte serioase asupra echilibrului psihomatic al individului. In sfarsit nu putem trece cu vederea poluarea termica, poate cea mai recenta forma de poluare fizica cu influente puternice asupra mediului inconjurator, in special asupra apei si aerului, si, indirect, asupra sanatatii populatiei. Cele mai des intalnite forme de poluare sunt: poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferica).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.