Un moment important al civilizatiei sec al XIX - lea

Trimis la data: 2002-11-12
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 8067
Autor: Anastasya
Dimensiune: 3kb
Voturi: 602
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Daca in secolul al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea s-a produs revolutia industriala care a dus la dezvoltarea generala a capitalismului ,a doua jumatate a secolului al XIX-lea a insemnat cea de a doua revolutie industriala ,la baza carea au stat descoperirile stiintifice si aplicatiunile lor ,precum si utilizarea unor noi surse de energie.
Descoperirea si folosirea a noi surse de energie ,electricitatea , petrolul ,gazele naturale a impulsionat foarte mult dezvoltarea industriei. La sfirsitul secolului al XIX-lea au aparut noi industrii:electrotefnica si industria de automobile. Multe inventii patrund in viata de toate zilele:masina de cusut,bicicleta,telefonul,becul electric.

In domeniul materialelor se foloseste tot mai mult otelul,iar industria chimica fabrica diverse produse ce au un rol insemnat in viata oamenilor: coloranti,parfumuri,mase plastice,medicamente. Progresul tehnicii si al stiintei a dezvoltat si industria de armament. O deosebita dezvoltare a cunoscut descoperirile in toate stiintele. In biologie,chimie,fizica,in stiintele umaniste se produc realizari remarcabile,dar apar si noi discipline siintifice cum este,de exemplu psihanaliza fundamentata de Sigmund Freud.

In biologie Charles Darwin publica importanta lucrare ,,Originea speciilor",iar biologul german Robert Koch a descoperit bacilul tuberculozei.Tot in acest timp,Louis Sasteur a descoperit vaccinul contra turbarii. In domeniul fizicii este evidentiata existenta electronilor,a razelor X si a radioactivitatii.Savantul Albert Einstein prin teoria relativitatii a revolutionat viziunea despre Univers si originea sa.

Oamenii de stiinta romani au avut contributii deosebite la progresul stiintei si tehnicii mondiale. Au avut realizari foarte importante Victoe Babes si Gheorghe Marinescu in medicina,Traian Vuia,Aurel Vlaicu si Henri Coanda in aeronautica,Emil Racovita care a pus bazele unei noi stiinte:biospeologia. O innoire radicala cunosc in aceasta perioada artele si mai ales literatura. Curentul romantismului domina cultura europeana in prima jumatate a secolului al XIX-lea,cind realizeaza creatii de mare valoare scriitori ca Byron,Puskin,Hugo,Eminescu.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea,se impune treptat un alt curent,realismul. Sub influenta acestui curent apar opere deosebite, in special romane,ale unor mari scriitori ca Balzac,Dickens,Tolstoi,dar si comediile lui Caragiale. O dezvoltare deosebita are loc si in alte domenii ale artei,cum sunt: arhitectura,pictura,muzica. Aici pot fi amintite mari realizari ca: Turnul Eiffel,podul de peste Dunare de la Cernavoda,construit de inginerul roman Anghel Saligny,picturile lui Renoir,Van Gogh,Paul Gauguin,creatiile muzicale ale lui: Schumann,Schubert,Chopin,Wagner. In concluzie,se poate spune ca secolul al XIX-lea a produs o adevarata explozie a dezvoltarii civilizatiei umane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.