Un nou rol al managementului

Trimis la data: 2010-09-12
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.78 / 10
Downloads: 6
Autor: Anca Dutea
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Freeman sustine ca aceasta perspectiva largita asupra responsabilitatii corporatiilor fata de multiple grupuri de participanti atribuie managerAZilor un rol nou. In loc de a mai fi niste simpli agenti ai actionarilor, managerii trebuie sa tina seama de drepturile si interesele tuturor cateAZgoriilor legitime de participanti. In vreme ce ei continua sa aiba o resAZponsabilitate fiduciara fata de interesele actionarilor, managerii din zilele noastre trebuie sa gaseasca un echilibru intre acestea si interesele concurente ale altor grupuri de participanti ca sa asigure supravietuirea pe termen lung a companiei mai degraba decat maximizarea profitului si promovarea intereselor unui singur grup.
Drept urmare, de vreme ce compania este obligata sa respecte drepturile tuturor participantilor, rezulta de la sine ca, intr o anumita masura, acestia trebuie sa poata participa la adoptarea acelor decizii manageriale care le afecteaza in mod substantial bunastarea si drepturile. Intr o forma ceva mai dezAZvoltata, Freeman sustine democratia participativa, caracterizata prin faptul ca fiecare corporatie este condusa de un consiliu al participantiAZlor, ce acorda fiecarei categorii de stakeholders posibilitatea sa influAZenteze si sa controleze deciziile companiei.

El mai propune si ideea unui model sau a unui cod obligatoriu de guvernare corporatista, care codifica si reglementeaza diferitele drepturi ale grupurilor de particiAZpanti. Un astfel de model pare sa fie mai dezvoltat in Europa decat in America, unde a luat nastere teoria participativa a firmei.

Gandirea participativa in context european
Dupa cum am mai aratat, pozitia dominanta a actionarilor in modelul de management al firmei nu a fost niciodata in Europa atat de accentuAZata ca in traditia anglo-americana. Din acest motiv, in context european nu s a simtit atat de pregnant nevoia unei deplasari de accent dinspre actionari catre un cerc mai larg de stakeholders. In plus, data fiind inAZfluenta si chiar proprietatea statului, care joaca inca un rol considerabil in tarile europene, unul dintre "actionarii" majori reprezinta automat o mare varietate de "participanti";

in consecinta, drepturile acelor gruAZpuri sociale care nu au relatii contractuale cu firmele sunt bine repreAZzentate si aparate prin reglementari statale atat in tari occidentale bine dezvoltate, precum Franta, Germania sau Italia, cat si in tarile din Est, unde marile unitati economice aflate in proprietate de stat continua sa fie conduse avandu se in vedere tot felul de interese sociale, adesea in pofida criteriilor de eficienta strict economica.

Intr un anumit sens, se poate aspune ca desi terminologia teoriei participative este relativ recenta in Europa, principiile sale generale au fost aplicate de multa vreme. Crane si Matten ofera doua exemple in acest sens.

Viziunea lui Freeman asupra unei democratii participative suna ca o schita a modelului german de relatii industriale, unde in conAZsiliile de administratie ale marilor societati pe actiuni o treime din membri (in unele ramuri chiar o jumatate din voturi) reprezinta salariatii. Drept urmare, exista o legislatie care codifica un spectru larg de drepturi ale diferitelor categorii de participanti, interesati de activitatea firmelor.

Chiar daca se poate obiecta ca in acest caz e vorba de o singura categorie de stakeholders, anume salariatii, acest exemplu este reprezentativ pentru o orientare generala mai larga a corporatiilor din Europa fata de grupurile de participanti. Crane si Matten omit sa mentioneze faptul ca acest minunat sisAZtem german, la care se refera cu
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.