Un roman - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-04-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 18
Nota: 7.50 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Ca o stea fixa, opera eminesciana lumineaza acum intregul cer al natiei dandu-i glorioasele ei raze, aratand participarea ei la algoritmurile geniilor universale". (Zoe Dumitrescu-Busulenga)
"Din fiecare pagina (manuscrise - n.red.) o flacara jucausa iti arata si drumul si tezaurul. Apropie-te cu smerenie si sufletul poetului, prezent in fiecare silueta si-n fiecare stih oricat de tainic, iti va vorbi si va pune capat indoielilor tale". (Perpessicius)
Tudor Vianu vedea in Eminescu "un calator al drumurilor lungi", purtand pe sandale "praful veacurilor", in vreme ce Garabet Ibraileanu il considera "o aparitie inexplicabila in literatura noastra (...) sarmana literatura de la 1870 in care a cazut ca un meteor din alte lumi".
Publicata in 1873, in "Convorbiri literare", poezia "Un roman" face subiectul unei atitudini romantice a poetului eminescian, scindat in fragmentul cumpanitor al tragediei umane, finalizate cu moarte.De-a lungul versurilor, eul liric face ocolul unei relatii de iubire consacrata in densitatea dorintelor si a tensiunilor sufletesti a celor doua personaje anonime, concentrate pe fagasul zbuciumului si al visului.Titlul operei sugereaza aspectul sufletesc al trairilor unor indivizi indragostiti, vizualizat din prisma genului epic al romanului.Astfel se contureaza temelia unei constructii lirice fundamentate pe fierul forjat al gandurilor si al trairilor.

Poezia se deschide cititorilor prin trasarea particularitatilor cadrului in care sufletul unui tanar licareste fiorul vietii, incat spatialitatea incaperii decorate cu oglinzi si cu aranjamente florale desclesteaza cu aerul lor inmiresmat, "molatec si de-argint", atmosfera salii de festivitate baroca.In cadrul acestui decor, sufletul personajului masculin principal anonim este invadat de intunericul noptii si a carui raceala inlatura din "gandu-i cel negru" orice umbra luminoasa, claustrandu-l in lantul muntos al framantarilor.

In aceasta societate festiva, tanarul se sustrage veseliei animata de entuziasmul tinerilor de o varsta cu el, care petrec ciocnind "vessel pahare".Acestia nu ii inteleg starea de spirit ce se fofileste dupa "zambirile-i amare" si se retrage in paradisul versurilor, adancit in umbra perdelei. Eul liric este inflacarat de gandul de a sti incotro personajul sau se refugiaza din calea falselor comuniuni umane.Gandul tanarului se inraureste in amorteala amintirilor din valea lui natala, in revederea cu ochii mintii a "codrilor plini de umbra", ce se afund prin rape, a caror izvoare alba murmura dulci susure care se lovesc argintoase de prund.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.