Un suflet de munteanca - Vitoria Lipan

Trimis la data: 2008-03-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.23 / 10
Downloads: 701
Autor: Sorina Voinescu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 203
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
“Romanul unui suflet de munteanca”asa cum l-a caracterizat Perpessicius. Baltagul construieste un personaj feminin de o forta impresionanta.Ea ese conturata atat prin mijloacele clasice de caracterizare directa si indirecta, cat si prin analiza psihologica si introspectie.
Portretul ei fizic este realizat direct de catre narator la inceputul romanului si scoate in evidenta latura afectiva a eroinei, dragostea pentru sotul ei:
“Ochii ei caprii,in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului,erau dusi departe”.Portretul moral se contureaza treptat din faptele sale,din gandurile care o framanta,din relatie cu celelalte personaje si din reactiile acestora.

Astfel Vitoria Lipan este reprezentativa pentru comunitatea din care face parte,oamenii din sat spunandu-i simplu “nevasta” iar cei din afara munteanca, caracterizand-o nu prin rolul ei social ci in raport cu originea sa ,cu vestimentatia si cu obiceiurile pe care le are. Mama a doi copii , ea are in grija gospodaria in absenta barbatului fara sa se abata nici de la obiceiurile satului respectand cu strictete traditiile, sanctionand cu asprime orice abatere.

De aici atitudinea ei fata de Minodora ale carei iesiri din aceste tipare nu le accepta.Ea este un personaj exponential intrunind toate trasaturile muntenilor. Toata actiunea sa,cautarea tenace a celui disparut este declansata de simtul dreptatii si al adevarului.Plecarea ei in acel drum al destinului nu este decat al respectarii datinei.

Drumul ei la preot,la vrajitoare sau Sf. Ana fixeaza pe de o parte personajul in lumea traditionala a staului romanesc ca spatiu mitic si magic, iar pe de alta parte pun in evidenta labirintul interior,framantarea ei crescanda fiind observata direct de Gheorghita: “I-au crescut tepi de aricioaica”. Certitudinea ca sotului ei i s-a intamplat ceva rau o face sa actioneze cu calm , vointa de fier ,tenacitate si cu inteligenta.

Pragamatica si ordonata isi organizeaza gospodaria ,trimite jalba catre stapanire , pune sa se faca un baltag sfintit de preot,o duce pe Minodora la manastire , face rost de bani si pleaca la drum insotita de Gheorghita.In calatoria spre Dorna dovedeste spirit de observatie , logica si talent in a-si gasi ajutoare.

Scena finala reliefeaza toate aceste trasaturi ale femeii , reusind prin vorbe abile sa-i demaste pe ucigasi.In drumul sau lung intalneste o cumetrie , o nunta si face ea insasi praznicul lui Nechifor.Simbolic ea traverseaza astfel cele trei momente cruciale ale existentei pentru ca de acum va incepe o noua viata.

Desi folosita rar autocaracterizarea ajuta la individualizarea acestui personaj complex.De exemplu felul ei de a vorbi dovedeste o inteligenta nativa si intuitie: “Eu te cetesc pe tine,macar ca nu stiu carte” ii spune ea lui Gheorghita.O alta modalitate de caracterizare este numele .In pofida desinului crud si nedrept , Vitoria – forma populara de la Victoria evidentiaza triumful ei asupra raului din oameni.

Trasaturile Vitoriei Lipan sunt caracteristice lumii arhaice descrise de Mihail Sadoveanu ea alaturandu-se si altor figure de femei din literatura romana dintre care putem aminti:Vidra din Razvan si Vidra a lui Bogdan Petriceicu ,Doamna Chiajna a lui Alexandru Odobescu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.