Un tur prin Chisinau

Trimis la data: 2015-12-23
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: michael_a_90
Dimensiune: 3306kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Muzeul ocupa cladirea fostului gimnaziu pentru fete, fondat de principesa Natalia Dadiani. Destinat pentru instruirea fetelor din familiile nobile, cladirea a fost conceputa in spiritul Renasterii italiene, care corespundea idealurilor iluministe. Are in plan in forma literei "T", scos in evidenta de structura rezalitului fatadei principale, acoperit cu o piramida incununata cu un foisor. Pinacoteca a fost fondata la sfirsitul anului 1939, dar in timpul razboiului colectiile s-au pierdut. Muzeul a fost reinfiintat din nou in 1944 cu lucrari, donatii ale fondurilor plastice centrale din Moscova si Leningrad.
Prima biblioteca din Chisinau, dupa marturiile documentelor de arhiva, a aparut in anul 1832. A fost fondata de autoritatile de gubernie, conduse in acea perioada de contele M.C. Vorontov, in conformitate cu circularul Ministerului Afacerilor Interne a Imperiului Rus. Aceasta lucra cu intreruperi, iar in anul 1876 a fost inchisa de tot din lipsa de finante, bibliotecari si spatiu.La acel moment fondul de carte al bibliotecii alcatuia 8073 de volume de carti si reviste.

Acest fond nu s-a pierdut si in anul 1877, dupa multiple discutii, Duma oraseneasca din Chisinau a gasit posibilitati si mijloace pentru deschiderea prima biblioteca publica oraseneasca, unde si a fost transmis. Astfel, ziua de 19 octombrie 1877 a devenit ziua de fondare a primei biblioteci publice, receptoarea careia este acum Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu.Scuarul Catedralei este situat in centrul orasului, din partea de sud-vest se alipeste Pietei Marii Adunari Nationale. Fiind intemeiat in anul 1836, ocupa o suprafata de 9 hectare. Parcul are 8 intrari, de la care pornesc alei drepte. Spre spatiul liber din fata catedralei "NastereaDomnului".

Din ansamblul Parcului Catedralei fac parte si Clopotnita, Aghesmta-rul, precum si scuarul cu Arca de Triumf. Parcul inclu-de zone verzi: ulmi, mesteceni, brazi obisnuitisi "albastri", artari, tei, scoruse,o multime deflori si tufisuri decorative.Constituind de fapt un component architectonic al Pietei MariiAdunari Nationale, acest spatiu a devenit locul principalelor manifestatii cu prilejul sarbatorilor oficiale nationale si religioase. Aici se desfasoara permanent diferite expozitii de artizanat si alte actiuni de ordin cultural, aici prefera sa vina multi oraseni si in zilele obisnuite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.