Ungaria

Trimis la data: 2007-05-17
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 13
Nota: 8.61 / 10
Downloads: 9598
Autor: Oreste
Dimensiune: 248kb
Voturi: 767
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ungaria (în maghiară Magyarország) sau Republica Ungară (maghiară Magyar Köztársaság) este o ţară din Europa Centrală. Etimologia cuvântului folosit în limba română, este denumirea din limba turcă veche, prin secolul VII, de On-Ogour care se traduce prin Zece săgeţi.
Este vecină cu Austria (vest), Slovacia (nord), Ucraina (est), România (est), Serbia (sud), Croaţia (sud) şi Slovenia (sud).
Populaţia este formată în general de unguri sau maghiari. Denumirea de maghiari este folosită des în limba română, dar mai ales de dialectul secuilor, aşa explicându-se numele local al Ungariei sub numele Magyarország. Împreună cu Polonia, Slovacia şi Republica Cehă, formează grupul de la Vişegrad.

Forma de guvernământ este o republică.

Istorie

În perioada Imperiului Roman, romanii au numit regiunea unde se află actualul stat Ungaria, Panonia. Primii care au invadat Câmpia Panonică au fost hunii, conduşi de Attila, care la un moment dat au făcut alianţă cu Imperiul Roman, acesta folosindu-i în luptele împotiva galilor. Au fost însă alungaţi de către lombarzi şi gepizi care au pus stăpânire circa o sută de ani pe acest teritoriu.

După căderea Imperiulul roman, triburile germanice au stăpânit un timp Câmpia Panonică. În această perioadă au continuat migraţiile şi invaziile diferitelor popoare migratoare.

Astfel, triburile slave au migrat în partea sudică a Europei. În jurul anului 560 avarii cuceresc acest teritoriu al Panoniei şi păstrează controlul lui timp de două secole până în secolul IX. Urmează o perioadă controlul francilor, a regatului Slavonic Moravia Mare şi aprincipatele Balatonului până la sfârşitul secolului al IX, când maghiarii au migrat în Panonia.

Maghiarii stabiliţi în Etelköz(Teritoriul dintre râuri), un teritoriu situat la nord de litoralul vestic al Mării Negre, la sfârşitul secolului al IX-lea au migrat spre vest, în Bazinul Carpatin, ocupând partea estică a marii Puste Maghiare, începând cu partea de nord-est, Bihor, Ţinutul Zărandului (regiunea păstrează numele ducelui Zerind din dinastia arpadiană), Arad şi Timiş până la Dunăre.

Prezenţa maghiarilor aici a fost dovedită de săpăturile arhelogice care au decoperit cimitire cu morminte ungureşti din această perioadă a descălecatului ("Erdély rövid története"-Scurtă istorie a Ardealului 1989,pag.107). De menţionat că în aceast areal mai multe localităţi mai poartă numele triburilor maghiare descălecătoare (Kér, Jenő, Tarján, Keszi, etc.) În textul cronicii din jurul anului 950 al împăratului bizantin Constantin Porfirogenetul este scris, că pe acest teritoriu trăiesc turci deci maghiari.

După tradiţie ţara maghiarilor Magyarország (Zece Săgeţi) a fost descoperită de Árpád, conducătorul acestora, care i-a adus în Panonia după 895. Cele "Zece Săgeţi" menţionate mai sus se referă la baza de invazie militară maghiară din anii 895-896 a Câmpiei Panonice venind din Etelköz ("Teritoriul dintre Râuri").

Regatul maghiar a luat fiinţă în anul 1000 sub conducerea lui Ştefan I al Ungariei, primul rege maghiar. Numele originar al acestuia era Vajk, în traducere erou. Tatăl său Géza, a fost conducător al maghiarilor.

Parlamentul din Budapesta

Ştefan I, cunoscut şi ca Sfântul Ştefan (Szent István), s-a căsătorit cu Ghizela, fiica lui Henric II Duce de Bavaria. În anul 996 a devenit conducătorul statului maghiar, Ungaria, primind coroana de la Papa Silvestru al II-lea în anul 1000 în oraşul Esztergom. Ca rege creştin a infiinţat Biserica Ungară, a creştinat populaţia în religia catolică, a înfiinţat zece episcopii, iar regatul a fost împărţit în comitate (în maghiară: vármegye).

Ungaria a devenit regat patrimonial unde majoritatea terenului era împărţit în proprietăţi private.
Iniţial istoria politică al Ungariei a evoluat alături de Polonia şi Boemia condusă de preoţi ai Imperiului Roman Sfânt.
De asemeni, circa patru secole, Ungaria a controlat principatele Valahia, Moldova şi Transilvania, fără a le anexa.

Între 1241-1242 Ungaria a fost asaltată şi înfrântă de hoardele tătare şi mongole conduse de Batu Khan în bătălia de la Muhi .
Încet, încet sub conducerea dinastiei Árpád statul maghiar s-a alăturat civilizaţiei europene. Sub dinastia Angevinilor, Ungaria şi-a pierdut controlul asupra Valahiei în urma bătăliei de la Posada din 9-12 noiembrie 1330,dusă împotriva voievodului Basarab I de către regele Carol Robert de Anjou. Acesta scapă de furia valahilor cu fuga, deghizat în haine femeieşti. De asemeni, Ungaria pierde şi controlul Moldovei în 1359.

Dunarea la Visegrad

Invazia maghiarilor conduşi de Arpad

Un moment important în istoria Ungariei îl constituie domnia regelui Matei Corvin, la origine român din Transilvania. Regele Matei Corvin, a fost fiul lui Iancu de Hunedoara (cunoscut ca János Hunyady de către maghiari) şi a condus Regatul Ungar din 1458 până-n 1490. În această perioadă Ungaria a cunoscut o perioadă înfloritoare, devenind o ţară importantă din punct de vedere cultural-artistic în centrul Europei până la Renaştere. Matei Corvin a luptat împotriva Imperiului Otoman, realizând independenţa Ungariei faţă de acesta.

Basilica Esztergom

Independenţa Ungariei a luat însă sfârşit în 1526 după bătalia cu otomanii de la Mohács. Regatul a fost împărţit în trei părţi: partea de vest a fost anexată Austriei, în est principatul Transilvănean a rămas independent, iar centrul Ungariei a ajuns sub stăpânirea Imperiului Otoman.

După 150 de ani de ocupaţie otomană, în secolul XVII Austria şi alianţa creştină au eliberat centrul Ungariei ocupat de Imperiul Otoman. Revolta maghiară pentru independenţă dintre anii 1703 şi 1711condusă de Francisc Rákóczi al II-lea a contribuit şi ea la eliberarea ţării.

Revoluţia burgheză condusă de Kossuth din 1848-1849, a fost stinsă prin intervenţia Austriei cu ajutorul Rusiei Ţariate.
La 16 noiembrie 1918 s-a proclamat Republica Ungară, ca urmare a destrămării Imperiului Austro-Ungar în urma primului război mondial. În martie 1919 comuniştii a preluat puterea sub conducerea lui Béla Kun care a proclamat Statul Sovietic Ungar.

În ianuarie 1920 amiralul Miklós Horthy a fost ales de adunarea naţională ca Regent al statului maghiar. Regele Carol I al Austriei a încercat să revină la tronul Ungariei, dar fără succes.

La data de 4 iunie 1920 s-a semnat Tratatul de la Trianon, ca urmare a primului război mondial şi a destrămării Imperiului Habsburgic care a fixat noile graniţe ale Ungariei. Ungaria a pierdut 71% din teritoriu şi 66% din populaţie, dar nu trebuie neglijat faptul că la acea dată minorităţile etnice depăşeau mult populaţia maghiară. Dar trebuie recunoscut că o treime din populaţia maghiară a devenit o minoritate etnică în ţăriile vecine, noi formate ca România, Cehoslovacia, Serbia, U.R.S.S. (vestul Ucrainei). Ungaria a pierdut şi singurul port maritim la Marea Adriatică, Fiume,azi Rijeka în Croaţia.

Amiralul Horthy s-a aliat cu Adolf Hitler în 1930 cu speranţa de a primi înapoi teritoriile pierdute din primul război mondial. Astfel, Ungaria a anexat Sudul Slovaciei şi apoi, după Diktatul de la Viena din 1940, Ardealul de Nord. Ungaria a intrat în al doilea război mondial alături de Germania împotriva U.R.S.S.. Adolf Hitler l-a înlocuit pe amiralul Miklós Horthy în septembrie 1944, după ce acesta refuză un armistiţiu jignitor pentru armata ungară cu Stalin, instalându-l pe pro-nazistul Ferenc Szálasi liderul partidului Săgetar-Cruciat. Ungaria a elaborat o serie de legi anti-evreieşti.

Când alianţa cu Germania a fost realizată' partidul Săgetar-Cruciat şi autoritatea guvernamentală au participat din plin la Holocaust. În jur de 440.000 evrei în 145 de trenuri au foşti deportaţi la Auschwitz, inclusiv dintre evreii din Ardealul de Nord.
Ungaria este "eliberată" de trupele germane în retragere de către Armata Română, care au dat lupte grele pentru eliberarea Budapestei, în special.

După o perioadă scurtă de democraţie, 1946 - 1947, după anul1948 liderul comunist Mátyás Rákosi a instaurat regimul comunist după modelul sovietic a lui Stalin. Acesta a fost principalul motiv al izbucnirii Revoluţiei maghiare din 1956. Ungaria a anunţat ieşirea din Pactul de la Varşovia, dar armata sovietică ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.