Uniunea Europeana si aderarea Romaniei

Trimis la data: 2013-12-02
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.19 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intarirea cooperarii inre state. Uniunea Europeana are sediul in Bruxelles, Belgia si a fost infintata oficial la 1 noiembrie 1993. Este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana de Carbune si Otel din 1951 care a devenit Comunitatea Europeana in 1967. Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia si Spania. In 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht).
Uniunea Europeana are mai multe obiective. In special ea munceste pentru a promova si extinde cooperarea intre membrii in unele regiuni, inclusiv in probleme economice, sociale si legate de comert, politica externa, securitate si probleme judiciare. Alt obiectiv major a fost implementarea Uniunii Economice si Monetare (UEM), care a stabilit o singura moneda pentru membrii UE. In afara de UEM, progresul spre aceste obiective e lent. Abilitatea Uniunii Europeane de a-si atinge obiectivele a fost limitata de neintelegeri intre statele membre, probleme economice si politice externe si presiune din partea noilor democratii est europene de a deveni membre.

Romania a semnat in 1993 acordul de asociere la UE, iar in 1995 a dobandit statutul de stat asociat la UE. Astfel Uniunea Europeana, interesata la randul ei in extinderea procesului de integrare, sprijina Romania, tara relativ tanara democrata, prin asistenta, consultanta si finantarea unor proiecte care corespund standardelor europene.Obiectivul vizat este ca toate zonele , respectiv tara noastra , sa aiba un nivel asemanator de dezvoltare, pentru a nu mai exista dezechilibre regionale, astfel nivelul de trai din tara noastra s-ar ridica. Asta nu inseamna ca noi romanii vom simti diferenta in bine imediat ce Romania va adera la Uniunea Europeana.

Largirea UE aduce serioase beneficii Romaniei: ea va fi sprijinita in procesul de tranzitie spre democratie si economia de piata, urmarindu-se respectarea drepturilor omului, functionarea statului de drept, a pluralismului politic si a separatiei puterilor in stat; va beneficia de tehnologii avansate pentru modernizarea industriei si agriculturii, a introducerii unui management modern; patrunderea pe Piata Interna a UE permite cresterea productivitatii si a nivelului de trai a romanilor;

perspectiva integrarii in Piata Interna a Uniunii o obliga sa-si creeze mecanisme de piata functionale, o economie competitiva, in masura sa reziste presiunilor concurentiale ale produselor si serviciilor occidentale; ii este garantata independenta si suveranitatea, participarea ei -in cadrul PESC- la solutionarea unor probleme importante ale lumii contemporane. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu este lipsita de costuri pentru ca orice alianta este bazata mai ales pe aspecte de natura economico-financiara, dar integrarea in UE este imposibila de realizat fara costuri suplimentare efectuate de ambele parti.

Insa noul cadru institutional al UE reformele structurale efectuate in politica tarii, pot conduce la diminuarea substantiala a costurilor totale si, mai mult la o dinamica descendenta in timp a tarilor pentru Uniune, pe masura ce Romania va fi capabila sa preia din costurile respective.Este cert ca aderarea la UE costa. Dar, care ar fi oare costurile neaderarii? Neaderarea ar insemna, de fapt, impingerea spre subdezvoltare. De aceea, avantajele aderarii sunt cu mult mai mari decat costurile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.