Uniunea occidentala

Trimis la data: 2014-09-12
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa_A
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Uniunea occidentala: a fost instituita de tratatul de colaborare in materie economica,sociala si culturala si de legitima aparare colectiva semnat la 17martie 1948 la Bruxelles.
Statele semnatare care au semnat au fost Marea Britanie,Franta si statele Benelux(Belgia,Olanda).
Tratatul de mai sus reprezinta prima transpunere in dispozitii concrete politice si juridice a idealului de unitate europeana.
Aderarea la uniunea occidentala a unui stat era posibila doar in urma unei invitatii din partea statelor de jalment.
In urma invitatiei era stabilita conditiile aderarii in mod bilateral intre statele membre si statul candidat.
Tratatul uniunii occidentale a fost incheiat pe o perioada de 50 ani.Fiecare stat membru beneficiind insa de dreptul de a pune capat tratatului cu conditia sa respecte termenul de preaviz de 1 an.
Uniunea occidentala a reprezentat atat un pact militar cat si un vast cadrul al cooperarii.In acest sens cea mai importanta clauza a tratatului constitutiv era angajamentul tarilor semnatare de a se apara reciproc daca una din acestea ar fi fost victima unei agresiuni arnate in Europa.

Cooperarea militara:nu era exclusiva ,aceasta fiind insotita de cooperarea economica,sociala si culturala.
Consultarile mutuale regulate: intre guverne reprezenta principala forma a cooperarii.
Uniunea occidentala din punct de vedere militar este o organizatie cu vocatie de asigurare a securitatii,iar statele membre se obligau sa asigure asistenta partenerilor daca ar fi fost victima unei agresiuni de natura militara.

Asistenta mutuala:se acorda conform Cartei ONU cu finalitatea expresa de asigurare a pacii si securitatii internationale.In acest sens un comitet militar permanent cu sediul la Londra urma sa elaboreze planul de aparare colective si sa coordoneze aparatele militare ale statelor membre.In ceea ce privesc institutiile Europei occidentale,statele membre urmau sa creeze un consiliu consultativ organizat astfel incat sa-si poata exercita functiile in permanenta.

La cererea unui stat consiliul consultativ ar fi fost imediat convocat pentru a permite inaltelor parti contractante sa se aplece asupra atitudinilor si masurilor care urmau sa fie adoptate in cazul unei politici de agresiune sau care puteau sa constituie o amenintare la adresa pacii indiferent de locul unde s-ar fi produs.Pentru acest lucru a fost constituit un inalt comandament militar.
Reglementarea pe cale pasnica a diferendelor dintre statele membre a fost consacrata de tratat ca principiu avand 2 solutii:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.