Universul

Trimis la data: 2006-01-14
Materia: Fizica
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.82 / 10
Downloads: 3413
Autor: Razvan
Dimensiune: 62kb
Voturi: 314
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Universul este lumea intreagã, ansamblul a tot ceea ce existã, a tot ceea ce ne inconjoarã, vãzut si nevãzut. Stelele sunt corpuri cereşti fierbinţi, formate din gaze ce ard permanent.Universul
Universul - Din aceasta cauzã, stelele degajã caldurã şi luminã, fiind singurele corpuri cereşti care au caldurã şi luminã proprii. O parte din cãldurã şi lumina lor se transmite planetelor si sateliţilor acestora. In jurul stelelor se rotesc corpuri cereşti.

Universul - Culoarea stelelor. In funcţie de temperatura lor, stelele sunt roşii, galbene sau albastre. Stelele roşii au o temperaturã de circa 3.000ºC. Acestea mai sunt numite şi stele reci. Stelele galbene, aşa cum este Soarele, sunt ceva mai ,,calde” ajungand la 5.500ºC. Stelele albastre sunt stele fierbinţi (30.000ºC). De exemplu, Sirius este o stea albastrã.

Numãrul stelelor este foarte mare. Ceea ce cuprindem cu privirea este numai o micã parte din mulţimea stelelor care alcãtuiesc Universul. Stelele vãzute de noi sunt şi cele mai apropiate de planeta Pãmant.
Constelaţiile. Grupãrile mici de stele alcãtuiesc constelaţii. Oamenii le-au denumit dupã conturul lor, asemãnãtor unor obiecte (Carul Mare, Carul Mic, Balanţã), animale (Leul, Taurul, Peştii, Berbecul, Cainele Mare, Cainele Mic) sau personajele mitologice (Andromeda, Perseu, Hercule, Casiopeea).

Pe cer pot fi vãzute 88 de constelaţii. Din cauza mişcãrii de rotaţie a Pãmantului in jurul Soarelui, unele constelaţii se vãd numai in anumite luni ale anului (Orion in decembrie, Lyra in iulie), iar altele – tot timpul anului (Carul Mare, Carul Mic).

Galaxia. O aglomerare de miliarde de stele formeaza o galaxie. Partea centralã a galaxiei, cea mai strãlucitoare, se numeşte nucleu. In nucleu este concentrata cea mai mare parte a stelelor din galaxie. Pãmantul, impreunã cu Soarele şi celelalte planete, face parte din galaxia Calea Lactee. Aceastã contine aproximativ 200 miliarde de stele. Toate galaxiile, impreunã cu spatiul cuprins intre ele, alcãtuiesc Universul. Acesta este imposibil de mãsurat, si de aceea se spune cã este nemãrginit (sau infinit). In schimb, se apreciazã cã varsta sa este cuprinsã intre 15 şi 17 miliarde de ani.

Universul a luat naştere in urma exploziei ,,oului cosmic” – aşa cum este numitã starea de inceput a Universului. Explozia aceasta a fost numita de cãtre astronomul George Gamow (1904-1968) ,,big bang” adica marea explozie. Ulterior, materia rezultatã din explozie s-a concentrat in stele, planete, sateliti, comete, meteoriti si praf interstelar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.