Universul

Trimis la data: 2002-12-15 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 12431
Autor: Eugen teodosiu Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Universul este constituit din totalitatea corpurilor si fenomenelor cosmice si a spatiului dintre ele. Este cel mai vast si mai complex sistem de organizare si de manifestare a materiei.

Universul - Desi a perfectionat continuu mijloacele de cercetare, omul a reusit sã exploreze doar o micã parte din Univers, cãruia i se spune Univers observabil sau Metagalaxie. Restul universului, încã nu a fost observat, dar face parte si el din Universul fizic.

Universul - Date fiind dimensiunile uriase ale pãrtii deja observate, se considerã cã Universul este infinit în spatiu. Totodatã, se apreciazã cã el este infinit în timp, deoarece materia nu poate fi creatã din nimic; ea doar îsi schimbã continuu formele de organizare.

Alcãtuirea Universului :
Se constatã cã în Univers o mare parte a materiei este organizatã în corpuri individualizate, de diferite dimensiuni si cu proprietãti distincte. Dar spatiul dintre aceste corpuri nu este lipsit de materie. În el se gãsesc particule de materie dispersate, este strãbãtut de radiatii electromagnetice si cosmice si de câmpuri gravitationale. În felul acesta, Universul este “impregnat” de materie si de manifestãrile ei.

Materia organizatã
Cea mai mare parte din Univers ste organizatã în corpuri distincte cu proprietãti diverse, cum sunt stelele si galaxiile.

Stelele :
Unele dintre corpurile cosmice sunt incandescente si emit luminã si cãldurã în spatiul înconjurãtor.Acestea sunt stelele.Ele se deosebesc prin dimensiuni, temperaturã, culoare si luminozitate. Unele au temperaturi foarte mari, dar au luminozitate si dimensiuni reduse. Ele sunt numite pitice albe. Altele au dimensiuni uriase si sunt numite gigante. Unele stele au densitãti atât de mari încât atractia lor nu permite luminii sã se disperseze în spatiu si de aceea li se spune gãuri negre.

Galaxiile :
Stelele, împreunã cu alte corpuri cosmice, sunt grupate în aglomerãri imense numite galaxii. Dupã unele aprecieri, în Univers ar exista peste 100 de miliarde de galaxii. Unele dintre ele sunt concentrate în anumite pãrti ale Universului formând roiuri de galaxii.

Constelatiile :
Noi vedem stelele grupate pe bolta cereascã si acestor grupãri li s-au spus constelatii. Datoritã formei acestor grupãri, constelatiile au fost asemuite cu unele fiinte sau obiecte si li s-au dat denumiri corespunzãtoare.

Datoritã miscãrii de revolutie a Pãmântului, în decursul unui an observãm Soarele proiectat în dreptul a 12 dintre constelatii. Acestora li s-au spus constelatii zodiacale. Considerând cã pozitia Soarelui în raport cu constelatiile ar influenta soarta oamenilor din momentul nasterii lor, s-a elaborat horoscopul, în încercarea de a prevedea viitorul. Dintre constelatii, are o importantã aparte Carul Mic, deoarece contine Steaua Polarã, care indicã nordul în emisfera noastrã. Corpurile reci din Univers sunt grupate în jurul unor stele, constituind sisteme stelare, cum este Sistemul Solar.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.