Universul si Sistemul Solar

Trimis la data: 2003-03-23
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 16
Autor: Bogdan Paun
Dimensiune: 17kb
Voturi: 926
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Universul si Sistemul Solar - Universul este intreaga lume inconjuratoare,nemarginita spatial sau temporal si aflata in permanenta miscare si transformare,asadar,in continua evolutie.
Universul si Sistemul Solar - Tema noastra privind originea Universului si implicit a Sistemului Solar si a Pamantului este aceea a “Big Bang”-ului (“Marea Explozie”),a Universului in expansiune. Conform acestei teorii,materia care alcatuieste Universul era,initial,concentrata sub forma de particule si antiparticule intr-un spatiu de proportii reduse si avea o temperatura foarte mare. Expansiunea extrem de rapida a acestei materii fierbinti a fost comparata cu o explozie si tocmai de aceea fenomenul a fost numit “Big Bang” adica “Marea Explozie”.

Expansiunea miezului initial de materie a determinat racirea acesteia.Cand temperatura a ajuns la numai cateva mii de grade electronii si nucleele au inceput sa se uneasca,formand atomii.
Acolo unde expansiunea a fost incetinita de atractia gravitationala materia s-a concentrat,formandu-se galaxii.

Din momentul exploziei (“Big Bang”-ul) are loc un proces continuu de crestere (expansiune) a acesteia,concomitent cu dezvoltarea diferitelor structuri cosmice.Astfel,din aglomerarile mai mari s-au conturat galaxii,iar in cadrul acestora,prin concentrarea materiei in diverse zone,au rezultat corpuri cosmice de diferite dimensiuni,care au evoluat diferit.In cele mai mari corpuri,concentrarea puternica a materiei sub efectul gravitatiei a determinat produ cerea de temperaturi de cateva milioane de grade,declansand reactiile nucleare (focul nuclear).Ca urmare a acestui proces au inceput sa emita lumina proprie,trecand in stadiu de “stea”.Spre deosebire de corpurile mari,cele mici nu au ajuns in aceasta faza,ci au evoluat spre forme de planete si asteroizi.
Varsta Universului a fost calculata la aproximativ 15 miliarde de ani.

Sistemul Solar este o componenta a Caii Lactee.El s-a format acum circa 4,5 miliarde de ani,dintr-un nor protosolar care a intrat in unda de soc a unei supernove.

Daca un imaginar calator spatial ar fi vizitat sistemul nostru solar pe timpul cand era sub forma unui nor de acretie,el ar fi fost martorul unei scene glaciare fascinante.In centru era protosoarele,o gramada de substanta incandescenta,stralucind ca un jar rosu,iar in jurul lui,pe o mare intindere,se insirau nori scanteietori ce se rostogoleau pe diferite orbite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.