Uraniul - prezentare completa

Trimis la data: 2007-01-15 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 1904
Autor: Barbatei Remus Dimensiune: 500kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principalul mineral de uranium este pehblenda, cu formula aproximativa U3O8, care contine insa intotdeauna oxizi de fier, plumb, toriu, radiu si lanthanide. Cleveita este o varietate de pehblenda, cu un continut mare de toriu si lanthanide.

Pentru obtinerea uraniului metalic, pehblenda se dizolva in acid azoti, obtinandu-se azotatul de uranil, UO2(NO3)2, care se transforma prin calcinare, in trioxide de uraniun, UO3. Prin reducerea acestui oxid cu carbune in cuptorul electric s-a obtinut prima oara uraniu metalic (MOISSAN*,1883), dar acesta era impurificat cu carbura de uraniu. Uraniu pur, pentru reactoarele nucleare, se obtine din tetrafluorura, prin reducere cu calciu sau magneziu foarte pure:UF6 +3Ca → U+ 3 CaF2

Operatie se efectueaza in recipiente de lfuorita, in atmosfera de gaz inert sau vid.

III. Proprietati
Uraniul curat este un metal alb-cenusiu, cu aspectul ferului, care insa la aer se acopera cu un strat de oxid. Este ductil; se poate prelucra cu ciocanul sa lamima la rece. Uraniul cristalizeaza in doua forme „anormale” (α si β, cu punctele de transformare 660° si 760°) si o forma γ, cubica centrata intern, stabila peste 760°.

La o temperatura mai ridicata, uraniul metalic este foarte reactiv: arde in aer degajand U3O8 si reactioneaza, de asemenea, cu hidrogenul (degajand UH3), cu azotul (degajand UN, U3N4 si UN2) si cu sulful (degajand US2 si US3).

Se cunosc combinatii ale uraniului in toate starile de oxidarem de la +3 la +6. Cea mai stabila este starea de oxidare +6, dupa care urmeaza starea de oxidare +4; acestea sunt singurele stabile in solutie apoasa. Compusii caracteristicii si UVI, in absenta apei, sunt UF6, UCl6, si UO3, iar in so;utie apoasa ionul de uranil, UO22+, cunoscut sub forma a numeroase saruri.In solutie apoasa ionul U4+ are tendinta de a trece in ionul UO22+, dupa cum reiese din potentialul de oxidare standard, de -0,41 volti, corespunzand urmatoarei ecuatii:
U4+ + 2H2O → UO22+ + 4H+ + 2e-

Ionul U4+ este deci un agent reducator mai puternic decat Fe2+, dar mai slab decat Sn2+. Multi compusi ai UIV sunt ixomorfi cu compusii corespunzatori ai ThIV, de exemplu, UO2 cu ThO2. Reprezentanti tipici ai uraniului (III) sunt trihalogenurile, UX3. Starea de oxidare +3 nu este insa stabila in mediul apos. Triclorura de uraniu, UCl3, se oxideaza in solutie apoasa , pe socoteala apei; solutia, la inceputrosie devine repede verde (trece intr-un compus de UIV, cu degajare de hidrogen).

IV. Oxizii uraniului si uranatii
1.TRIOXIDUL DE URANIU, UO3, Se obtine sub forma unei pulberi portocalii sau caramizii, prin calcinarea atenta a azotatului de uranil si a carbonato-dioxiuranatului de amoniu. Prin calcinare mai puternica, trece in U3O8. Trioxidul de uraniu are caracter amfoter: cu acizii da saruri de uranil, iar cu oxizii bazici da uranati. Prin incalzire cu apa trece intr-un hidrat, corespunzand aproximativ compozitiei UO2(OH)2 numit hidroxid de uranil sau acid uranic.

2.BIOXIDUL DE URANIU, UO2, Se obtine prin incalzirea trioxidului de uraniu sau triurano-octoxidului, in curent de hidrogen, sub forma unei pulberi brune negricioase, cu compozitie nestoechiometrica, variabila, U2-2,3. Cristalizeaza in reteaua fluiritei.

3.TRIURANO-OCTOXIDUL, U3O8, Se formeaza din ceilalti doi exizi prin calcinare la aer (sub 900°, cand incepe transformarea in UO2). Triurano-octoxidul este o pulbere verde inchisa-neagra, cu compozitie nestoechiometrica. Culoarea inchisa indica prezenta uraniului in doua stari de oxidare diferite. Comportarea magnetica indica un oxid cu formula ideala probabila: (UV)2UVIO8.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.