Ursii Panda

Trimis la data: 2006-11-27 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 4609
Autor: Stefan mirel Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Panda uriaş, cunoscut şi sub denumirea de ursul de bambus datorită regimului său alimentar exclusivist, este foarte sensibil la schimbările de habitat. Zonă de răspândire şi habitat - Urşii panda ocupau cândva o mare parte din China, precum şi nordul Birmaniei şi Vietnamului.

Dar schimbările climaterice şi, în primul rând, creşterea populaţiei umane i-a alungat din aceste regiuni. În prezent, ultimii urşi de bambus trăiesc în şase zone din sud-vestul Chinei. Unele părţi din aceste regiuni muntoase, izolate una de cealaltă, sunt rezervaţii naturale, dar aproape jumătate din populaţia de panda trăieşte în afara zonelor protejate.

Deşi munţii impenetrabili, cu un climat blând, subtropical, sunt habitatul lor preferat, panda mai trăiesc şi în regiuni foarte înalte, ajungând până la 4 000 de metri altitudine.

Aspect, înălţime şi greutate
Panda are o faţă rotundă, albă, specifică, urechi negre şi semne negre în jurul ochilor. Membrele şi umerii sunt de asemenea de culoare neagră. Femelele cântăresc în jur de 80 de kilograme, iar masculii ating o greutate de 85-125 de kilograme şi o înălţime de 180 de centimetri.

Regimul alimentar
Panda uriaşi mănâncă aproape exclusiv frunze şi muguri de bambus. Pentru a se sătura cu această hrană slabă în nutrienţi, au nevoie de 30 de kilograme pe zi. Acest lucru înseamnă că trebuie să mănânce şi 16 ore pe zi, consumând uneori şi bulbi de plante, rădăcini, ouă şi mici mamifere. Dependenţa extremă de bambus ca sursă de hrană face din ursul panda o specie extrem de vulnerabilă.

Ca urmare, mulţi dintre ei mor dacă plantele din regiunea în care trăiesc dispar după ce înfloresc în masă - un fenomen ce are loc la intervale cuprinse între 20 şi 40 de ani. În trecut, panda puteau apela la alte tipuri de bambus, din regiunile mai joase, dar în prezent aceste zone au fost defrişate. Mod de viaţă Urşii panda sunt singuratici şi îşi petrec aproape întreaga zi mâncând. Se retrag în peşteri sau în arbori înalţi pentru a dormi. Deşi sunt activi tot anul, mişcările lor sunt foarte lente, din cauza regimului vegetarian scăzut în nutrienţi.

Comportament social şi reproducere
Femelele de panda devin capabile de reproducere după trei sau patru ani. În timpul perioadei de împerechere, între lunile aprilie şi mai, ambele sexe lasă urme de miros pe stânci şi pe copaci. Uneori, mai mulţi masculi se luptă pentru o femelă. Urşii scot urlete în perioada de împerechere.

O dată la doi sau trei ani, o femelă naşte unul sau doi pui de mărimea unor hamsteri, după o perioadă de gestaţie cuprinsă între trei şi şase luni. Micuţii cântăresc doar 75-150 de grame şi, având nevoie constantă de căldură şi îngrijire, de obicei doar unul supravieţuieşte. Pui devin independenţi la vârsta de 18 luni. Urşii panda uriaşi au un ritm de reproducere foarte scăzut, mulţi tineri urşi murind din motive încă necunoscute.

Caracteristici speciale
Ursul panda uriaş are un os al încheieturii mare şi flexibil, osul sesamoid, care îi permite să prindă tulpinile de bambus. Vărul său, panda pitic, are şi un "deget mare fals". De aceea, unii savanţi consideră panda uriaş ca făcând parte din familia ratonilor sau îl plasează într-o familie separată, Ailuridae.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.