Ursul-generalitati

Trimis la data: 2004-03-30 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 2190
Autor: Sanda dragan Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
De obicei când vine vorba despre urs, gândul te poartă spre o primă imagine formată în anii copilăriei, ca despre un animal prostuţ, uşor de păcălit şi lenevos. În realitate, ursul este cel mai mare carnivor din ţara noastră şi aproape stăpân autoritar al pădurilor de munte. El preferă pădurile întinse, greu accesibile, cu copaci doborâţi sau stânci. La noi este răspândit in lanţul carpatic şi apoi până sus, în nordul continentului european, cunoscut în Asia până la nord de Himalaia.

Măsurat, un urs puternic poate atinge în lungime 2,50 metri cu înălţimea la greabăn care să depăşească 1,30 metri, iar greutatea să treacă şi de 400 de kilograme. Cu vârsta poate atinge sau chiar depăşi 30 de ani.

Greutatea ursului variază în funcţie de timp şi anotimp, toamna înainte de intra în bârlog având cea mai mare greutate datorită meselor îmbelşugate din timpul verii. Părul lui poate avea culoarea cafenie până la negru, mai bogat fiind cel de iarnă, ce poate atinge la greabăn şi peste 10 centimetri lungime. Vara părul este mai sărăcuţ ca lungime şi desime.

Dintre simţuri, mirosul şi auzul sunt cele mai dezvoltate. S-a dovedit că atunci când are vântul din faţă, ursul poate simţi mirosul omului de la aproximativ 400 de metri sau să audă ruptura de creangă atunci când este linişte în pădure de la peste 100 de metri. Cu vederea stă prost pentru că ochii lui sunt slabi. Observând ceva deosebit, ursul se va învârti roată până ce va prinde un fir de vânt care îi va spune ce nu a putut vedea.

Despre forţa ursului s-au scris foarte multe lucruri care pot părea imposibile, pentru că în furia atacului, Moş Martin poate aduce după sine chiar o vacă sau o oaie sub braţ.

Dacă treceţi prin Sibiu, opriţi-vă şi la colecţia de vânătoare Spiess din cadrul Muzeului Bruckenthal; acolo puteţi vedea ţeava unei arme de vânătoare străpunsă de dinţii ursului pentru a vă forma o idee despre forţa ursului.

După felul hranei sale, ursul este un animal omnivor. Este un mare amator de jir sau ghindă, pentru care face uneori deplasări destul de lungi. Mănâncă cu plăcere ciupercile, perele, merele pădureţe, fără a mai vorbi de pagubele pe care le face în livezile cu arbori fructiferi, spre marea spaimă a localnicilor. Coacăzele, murele, zmeura sunt pentru el un fel de delicatesă, după cum consumă cu plăcere porumbul şi ovăzul în lapte. Să nu uităm cum fură din stupină de unde iese cu ochii umflaţi de înţepături, dar mulţumit de dulceaţa mierii. Ursul mai mănâncă şi furnici, dar şi resturile de cadavre sau şoareci. El ajunge uneori prin stâni, căzându-le în pradă oi, cai, măgari şi alte vieţuitoare din preajma ciobanilor.

S-a discutat mult despre întâlnirile dintre om şi urs. Majoritatea acestor întâlniri se termină cu fuga ursului din faţa omului, căci toate sălbăticiunile evită să se apropie de om. Sunt unele situaţii în care omul poate fi atacat dacă ajunge într-o poiană în preajma unui pui de urs rătăcit de mama lui. Ţipetele acestuia speriat de prezenţa omului atrag după sine apropuierea ursoaicei gata oricând de atac. Animalul rănit atacă vânătorul imprudent. La fel, dacă omul stă prea mult în preajma bârlogului unei ursoaice cu pui. În momentul atacului se ridică pe picioarele din spate, atacând în mod special capul. Cu o singură smucitură poate trage pielea de la ceafă către fruntea omului, formând o adevărată scalpare.

Unul dintre momentele deosebite din existenţa ursului îl prezintă petrecerea anotimpului rece. Majoritatea dintre noi cred că în perioada de iarnă ursul se retrage în bârlog şi hibernează. În realitate, ursul stă în acest interval într-o stare de somnolenţă, un somn de iarnă, perioadă în care simţurile îi sunt treze. Oricând poate ieşi iarna din bârlog dacă îl pândeşte vreun pericol.

Intrarea în bârlog a urşilor se desfăşoară în preajma Anului Nou, alegându-şi drept loc de iernare crăpăturile de stânci, peşteri, dar şi refugiul oferit de arbori căzuţi şi rupţi de furtuni, iar un bârlog bun, bine amenajat este păstrat mai mult timp.

Interesantă este pregătirea ursului pentru intrarea în bârlog, deoarece cât durează perioada de iarnă, Moş Marin nu mănâncă nimic. Înainte de pătrunderea în bârlog, ursul consumă plante cu efect purgativ, după care roade coajă de brad răşinoasă în amestec cu diferite plante care vor forma un adevărat dop.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.