VERBUL

Trimis la data: 2013-07-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.86 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Verbul este o parte de vorbire flexibila. Cele mai multe verbe exprima actiuni ale obiectelor. Celelate verbe pot arata stari ale obiectelor, posesia unui obiect de catre alt subiect, necesitatea unui obiect sau a unei actiuni, posibilitatea de a face o actiune, vointa sau dorinta unei persoane de a obtine un obiect sau de a face o actiune. Fiecare actiune,, stare are un nume care se exprima printr-o forma verbala nepersonala, numita infinitiv.
Infinitivul se deosebeste de celelalte forme verbale prin terminatia vocalica si prin prepozitie.Actiunile si starile pot fi exprimate si prin locutiuni verbale grupuri de cuvinte intre care se afla neaparat un verb si care indeplinesc impreuna rolul unui verb. Verbul care intra in componenta locutiunii verbale are rolul gramatical de a preciza persoana, timpul si modul actiunii, iar celelalt cuvant substantiv si adverb.

Verbele care au un inteles de sine statator sant predicative, adica pot spune singure ceva despre subiect, pot exprima singure predicatul, atunci cand sant la un mod personal. Verbele care nu au inteles de sine statator sant nepredicative, pentru ca ele nu pot spune singure ceva despre subiect, ci numai impreuna cu alte cuvinte.
Verbele care pot avea un complement obiect direct sant tranzitive, iar cele care nu pot avea un complement obiect direct sant intranzitive. Caracterul tranzitiv al unui verb nu se apreciaza numai dupa prezenta in propozitie a complementului obiect direct, ci dupa posibilitatea verbului de a avea un complement obiect direct. Unele verbe intranzitive pot fi usor recunoscute dupa ceea ce exprima. Unele verbe intranzitive sant folosite si cu tranzitive, iar unele verbe tranzitive sant folosite si ca intranzitive.

Verbul isi schimba forma in conjugare dupa diateza, mod, timp, persoana si numar. Diateza, modul si timpul sant categorii gramaticale specifice verbului. Diateza este forma pe care o ia verbul pentru a arata raportul dintre actiunea pe care o exprima si subiectul gramatical.
Diateza activa arata ca actiunea este facuta de subiectul gramatical. Diateza pasiva arata ca subiectul gramatical sufera actiunea facuta de altcineva. Diateza reflexiva arata, ca si diateza activa, ca actiunea este facuta de subiectul gramatical, da se deosebeste de diateza activa prin pronumele reflexive sau pronumele personale neaccentuate folosite ca reflexive care insotesc verbul in conjugare.

Timpul este forma pe care o ia verbul pentru a arata momentul in care se indeplineste actiunea. Formele pe care le ia verbul in conjugare pot fi simple sau compuse. Formele compuse sant alcatuite din verbul de conjugat la modul infinit sau la participiu si un verb auxiliar.
Infinitul este forma din radacina verbului, la care se adauga una din terminatiile:-a (a lucra/ea); -ea (a ved/ea); -e (a fac/e); -i (a citi/i). Dupa terminatia infinitului, verbele se grupeaza in patru conjugari, de aceea terminatia infinitului se numeste caracteristica conjugarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.