V. Copilu Cheatra - Date bio-bibliografice

Trimis la data: 2013-11-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Beneficiind de posibilitatea de a cunoaste personal doi reprezentanti din familia poetului V.Copilu Cheatra, sotia si nepoata de frate, si avand privilegiul de a-mi fi fost incredintate, de catre sotie, trei manuscrise ale acestuia: Zodia Berbecului - roman auto-biografic, Balada popandaului - amintiri din lagar si Lacrimi pentru serafimi - scriitori pe care i-am cunoscut, am putut alcatui o interesanta biobibliografie a autorului-mot, nascut la Vulcan (Hunedoara) la 5 aprilie 1912 - mort, de un cancer la coloana cervicala, la 7 decembrie, 1997, la Brasov.
Poetul s-a nascut la Vulcan - Petrosani si a copilarit pana la varsta de sase ani acolo, doar printr-un mic accident biografic (tatal, minier, plecat sa lucreze pentru cativa ani la minele de carbune din Valea Jiului). Este fiul lui Copilu Ioan a lui Cheatra, miner si agricultor si al Iulianei (n. Todor). Scoala primara, in comuna Iara (1919 - 1924); Liceul de Baieti din Turda (1925 - 1929); Scoala Normala de Invatatori din Cluj (1929 - 1932); Liceul "Gheorghe Baritiu" din Cluj (1933 - 1937); Invatator la Albac si Abrud(1934 - 1938); Scoala Normala Superioara de pe langa Universitatea din Cluj (1939 - 1940); Academia Pedagogica din Bucuresti (1940 -1942); Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii din Bucuresti (1944 - 1946).

Debuteaza cu povestirea O zi de vacanta in Patria lui Ion Agarbiceanu, nas literar, si cel care i-a sugerat si supranumele de "Cheatra", fiindu-i chiar acest "patriarh al literaturii romane" cum a fost supranumit autorul Fefeleagai si al Arhanghelilor. Debut editorial, mai intai in proza cu romanul Neamul nevoii, Editura "Anca", Cluj, 1933 si apoi in versuri cu Cartea motului, Editura "Lanuri", Medias, 1937. Au urmat alte volume de versuri si proza: Cantece cu calusul in gura, poeme - protest impotriva Diktatului de la Viena (1942, alteori apare 1945); Viata langa cer, nuvele (1943); Voievod peste cuvinte, poem dedicat poetului national Mihai Eminescu (1943); Buna dimineata , Tara, poem (1945);

Arestat la 22 mai 1950 de catre securitatea comunista, pe motive politice, poetul petrece in lagarul de munca fortata, "lagarul mortii" de la Capul Midia, 831 de zile de "arest preventiv". In lagar va scrie o Balada a popandaului, pusa pe muzica de catre compozitorul Dizmacec, si care devine un fel de imn al detinutilor. Povestea acestei balade si a zilelor chinuitoare petrecute in lagar, alaturi de alti intelectuali si oameni politici de marca (printul Sturza, generalul Mociulschi, Corneliu Coposu, etc.) este cuprinsa in manuscrisul Balada popandaului, aflat in posesia noastra.

Dupa eliberarea din lagar publica putin si greu, regimul tinandu-l in domiciliu fortat la Brasov, supraveghindu-l si suspectandu-l mereu de intentii "dusmanoase". Acum publica doar culegeri de folclor: Cantece noi despre Avram Iancu (1968); Cantece pentru Avram Iancu (1972); Iancule, ce mandru esti (1972). Aceasta pana in 1981, cand regimul comunist, vroind a-si face propaganda, "se indura" sa-l trimita in strainatate, in Spania si Portugalia, pe urmele lui Aron Cotrus (datorita prieteniei trainice dintre cei doi poeti) si ca sa arate strainilor ce "libertate de exprimare" au in Republica Socialista Romania, inclusiv fostii "banditi", ii ingaduie lui Ion Dudu Balan sa alcatuiasca, in acelasi an, o antologie din lirica lui V. Copilu Cheatra, pe care poetul s-o ia cu el, antologie aparuta sub titlul Cantecul motilor. Apoi mai publica volumul de versuri Iara (1989).

Dupa revolutie publica un volum sapirografiat intitulat Psalmii solomonarului de la Groapa Papii (1995). Postmortem, prin ingrijirea sotiei Ana Copilu Cheatra (cea de-a doua sotie, prima, Iulia, murind mai de timpuriu), apar volumele Ulita copilariei(1998), volumas incredintat chiar de poet tiparului, dar pe care n-a mai apucat sa-l vada gata, apoi Craiul muntilor, roman (1998).

Au ramas in manuscris, gata de tipar, volumele: Zodia Berbecului - roman autobiografic; Balada popandaului - amintiri din lagar si Lacrimi dupa serafimi (in varianta "pentru ingeri") - scriitori pe care i-am cunoscut. Aceste trei manuscrise se afla in posesia noastra, incredintate de doamna Ana Copilu Cheatra.

Colaborari la: Gand romanesc, Universul literar, Curentul literar,Patria, Blajul, Familia, Luceafarul, Revista fundatiilor regale, Symposion, Astra, Tribuna, Steaua, Romania literara, Vatra. In perioada 1943 - 1944, impreuna cu Ioan Popa-Zlatna si I. V. Munteanu, editeaza gazeta saptamanala Detunata, avand ca program apararea drepturilor motilor. Tot acum pune, la Zlatna, si bazele unei edituri cu acelasi nume.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.