Valoarea artistica a Epopeii Tiganiada - comentariu I.B.Deleanu

Trimis la data: 2011-12-15
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 5343
Autor: Stefana-daniela
Dimensiune: 11kb
Voturi: 229
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Budai-Deleanu a fost istoric, filolog, poet, socotit de unii drept primul mare scriitor roman.El detine un loc insemnat in literatura romana si datorita faptului ca este autorul singurei epopei finalizate pana la aparitia operei '' Levantul''(1990), scrisa de Mircea Cartarescu.A fost cel mai mare scriitor al Scolii Ardelene.Familia lui era originara din satul Cigmau, care fusese cetatea romana Ceugma (ceea ce relateaza insasi poetul in ''Tiganiada'' ).
-Era primul fiu a lui Solomon Budai (tatal sau) din cei zece copii cati a avut.Ion Budai-Deleanu a studiat la Universitatea din Viena, Facultatea de Filologie , iar in 1779 ca auditor in calitate de bursier al Colegiului Santa Barbara si Facultatea Catolica de Teologie.
''Poemational eroi-comico-satiric'' a lui Ion Budai-Deleanu , reprezinta in literatura noastra afirmarea unei specii literare,epopeea si a unui nou stil, cel pandoric.

''Tiganiada'' este singura epopee finalizata, iar pentru intelegerea, analizarea si aprecierea acestui text trebuie sa aiba in vedere universul lui imaginar , inserarea factorilor istorici, sociali, politici si chiar biografici , modelele folosite de autor, organizarea materialului literar si a materialului lingvistic specific sfarsitului veac.XVIII si inceputul veac.XIX.

''Tiganiada'' s-a infaptuit sub specia barocului, autorul avand ca model epopeile clasice, epopeile homerice, acestea nefiind transformate in imitatie prin recompunerea in varianta.Opera se imparte in douasprezece cantece, terminat intr-o prima forma in anul 1800, dar nu a putut fi tiparita in timpul vietii sale si a ramas multa vreme in manuscris.Autorul foloseste alegoria, aplica tehnica cartilor populare, ajungand la cu totul altceva , la mai mult decat niste ''versuri'' sau ''cantece de dorul lelii si de frunza verde''.

Sursele de inspiratie probeaza eruditia acestui scriitor iluminist, care avea de transmis un mesaj propriu si se impunea in construirea unei viziuni proprii.Actiunea operei este construita pe doua planuri: fictiv si real.Poetul aduna informatii si din anecdotele germane , cronicile grecesti si romanesti.

Talentul de portretist al scriitorului se releva atunci cand in evenimential sunt introduse si personaje negative.Poetul introduce in opera si detalii fizice care individualizeaza personajele, acestea fiind privite in evolutia lor si ceea ce ele sunt sau devin, reprezinta efectul mediului, al mentalitatii lumii in care traiesc.Ele sunt pline de vivacitate si danamism, inzestrate cu pricepere in dezbaterea unor principii fundamentale promovate de iluminismul operei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.